Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Xbox-törés: már kaphatók a chipek

2002.05.30. 09:35
Ázsiában már kaphatók azok a chipek, amelyekkel kiiktathatók a Microsoft játékkonzoljának biztonsági funkciói. A beforrasztás csak a kezdet.
Az első chipek - az Xtender, Enigma és Messiah - az elmúlt hétvégén jelentek meg a Hong Kong-i kereskedőknél. Beépítésükhöz nem árt némi műszerészhacker-ismeret, miután a tárgyat nem elég a meghajtóba tuszkolni, hanem egyenesen a szétszerelt készülék alaplapjára kell hegeszteni és legalább húsz áramkörre rákötni. Aki azonban sikeresen végrehajtja a módosítást az másolt CD-ről is játszhat és másolt DVD-ről is DVD-zhet.

A Gartner piackutató szakértője, P.J. McNealy úgy vélte, a Microsoftnak nincs mitől tartania: "Szerintem nem ad okot túl nagy aggodalomra. Ez elég kifinomult dolog, amivel az átlagos vásárló nem tud mit kezdeni."

Még jobban össze kell kapnia magát, aki Xbox játékokat akar törni - a játék-CD-ket a hagyományos meghajtók nem olvassák. A védelmi rendszert pár hackercsoport törte csak meg, a maroknyi játékot az internet sötét és eldugott zugaiban lehet beszerezni, megfelelő kapcsolati hálóval például ICQ-n.

Nem csökkentek a játékeladások

A Sony konzolja, a PlayStation 2 kinyitásához szükséges chipek rendkívül hamar a piacra kerültek. Bár az eljárás terjedése a PS2 játékok eladásait nem hátráltatta érzékelhetően, a vállalat európai kirendeltsége sikeres jogi harcokba bocsátkozott a chipek forgalmazóival.

Hasonlóra készül a Microsoft is. "Az Xbox csapat nagyon komolyan veszi a Microsoft és partnerei intellektuális és szerzői jogait." - fogalmazott képviselőjük a Cnetnek. A vállalat jelenleg keresi a jogi utakat a chipek forgalmazásának megakadályozására.

Első kör az agyasoké

A chippelés, amellett hogy elsődlegesen az illegális játékokhoz vezető út, lehetőségek tárházát nyitja meg a szaktudós előtt. Segítségével a konzolon egészen sajátos házi machinációk hajthatók végre: aki minden játékot megunt, emulátorral régebbi dobozok játékait futtathatja, masszív mp3-lejátszóvá alakíthatja, esetleg bármi mássá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?