Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Xbox-törés: már kaphatók a chipek

2002.05.30. 09:35
Ázsiában már kaphatók azok a chipek, amelyekkel kiiktathatók a Microsoft játékkonzoljának biztonsági funkciói. A beforrasztás csak a kezdet.
Az első chipek - az Xtender, Enigma és Messiah - az elmúlt hétvégén jelentek meg a Hong Kong-i kereskedőknél. Beépítésükhöz nem árt némi műszerészhacker-ismeret, miután a tárgyat nem elég a meghajtóba tuszkolni, hanem egyenesen a szétszerelt készülék alaplapjára kell hegeszteni és legalább húsz áramkörre rákötni. Aki azonban sikeresen végrehajtja a módosítást az másolt CD-ről is játszhat és másolt DVD-ről is DVD-zhet.

A Gartner piackutató szakértője, P.J. McNealy úgy vélte, a Microsoftnak nincs mitől tartania: "Szerintem nem ad okot túl nagy aggodalomra. Ez elég kifinomult dolog, amivel az átlagos vásárló nem tud mit kezdeni."

Még jobban össze kell kapnia magát, aki Xbox játékokat akar törni - a játék-CD-ket a hagyományos meghajtók nem olvassák. A védelmi rendszert pár hackercsoport törte csak meg, a maroknyi játékot az internet sötét és eldugott zugaiban lehet beszerezni, megfelelő kapcsolati hálóval például ICQ-n.

Nem csökkentek a játékeladások

A Sony konzolja, a PlayStation 2 kinyitásához szükséges chipek rendkívül hamar a piacra kerültek. Bár az eljárás terjedése a PS2 játékok eladásait nem hátráltatta érzékelhetően, a vállalat európai kirendeltsége sikeres jogi harcokba bocsátkozott a chipek forgalmazóival.

Hasonlóra készül a Microsoft is. "Az Xbox csapat nagyon komolyan veszi a Microsoft és partnerei intellektuális és szerzői jogait." - fogalmazott képviselőjük a Cnetnek. A vállalat jelenleg keresi a jogi utakat a chipek forgalmazásának megakadályozására.

Első kör az agyasoké

A chippelés, amellett hogy elsődlegesen az illegális játékokhoz vezető út, lehetőségek tárházát nyitja meg a szaktudós előtt. Segítségével a konzolon egészen sajátos házi machinációk hajthatók végre: aki minden játékot megunt, emulátorral régebbi dobozok játékait futtathatja, masszív mp3-lejátszóvá alakíthatja, esetleg bármi mássá.