Etelka, Aletta
1 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Bemutatták a Különvélemény rendszerét

2008.11.25. 09:45
A Minority Reportból ismert technológiát 15 éve fejlesztik, sok intézmény használja is már, de a nagyközönség most ismerkedhetett meg vele.

A november közepén tartott Monaco Media Forum 2008 nevű rendezvényen mutatta be a Los Angeles-i székhelyű Oblong Industries nagy visszhangot kiváltott fejlesztését, a g-speak nevű rendszert, mely gyakorlatilag azt a gesztusokkal irányított számítógépes platformot jelenti, amit a Különvélemény című filmből ismerhetünk.

Rámutat

Az Oblong az MIT Media Labjából nőtt ki, és munkatársai annak idején, a Minority Report forgatásakor Steven Spielberg szaktanácsadói voltak, írta meg az IT.café. A most bemutatott rendszert a mérnökök térbeli operációs környezetnek hívják (spatial operating environment - SOE), melynek fejlesztését az MIT-n már az 1990-es évek elején elkezdték.

Az irányító kesztyű segítségével háromféle módon lehet parancsokat kiadni: a kéz helyzetével, mozgatásával, illetve rámutatással. A technológia bemutatása, illetve a fejlesztés története elolvasható a cég honlapján.

Hasonló, ám korántsem ennyire kiterjedt fejlesztéseket mások is mutattak már be: a Toshiba a nyáron állt elő egy gesztusvezérelt megoldással, illetve a Fraunhofer Intézet is közzétette már az úgynevezett iPoint Presentert, amely abban is különbözik a g-speaktől, hogy nem kell hozzá speciális kesztyű. De a Microsoft is kísérletezik hasonlóval, sőt Budapesten is fejlesztenek ilyet.

Már használják

A kutatók szerint főleg nagy adattárak elemzésénél használható a rendszer, hatékony lehet több felhasználós alkalmazásoknál, számítógépek és nagy képernyők integrálhatók vele egy épületen vagy szobán belül, illetve interaktív, vállalati hálózaton futó alkalmazások futtatását is elképzelhetőnek tartják.

A Linuxszal és Mackel is kompatibilis platformot egyébként óriáscégeknél, kormányzati szerveknél és néhány egyetemen már használják, többek között pénzügyi szolgáltatásokra, hálózati központokban, logisztikai feladatokra, orvosi képalkotásra.