Sára, Márió
2 °C
6 °C

Lementhetőek a szétkarcolt cd-k

2004.11.05. 11:30
A sérült felületű cd-lemezek még kinyerhető adatainak lementését igéri egy különleges alkalmazás. Japán kutatók eközben a karcolásokat lehetetlenné tevő szilíciumpáncélt tennének a lemezekre.
Mit tehet a felhasználó, ha a karcos felületű cd-i fontos adatokat tartalmaznak ugyan, de ezekhez az olvasási hiba miatt már nem lehet hozzáférni?

A shareware-ként letölthető IsoBuster a kifejlesztői szerint mindenképppen összecsipegeti a még menthető adatrészeket, és lementi a számítógép merevlemezére.

Hájjal kenegetni

A program legújabb változatában az 1.0-ás verzió minden funkciója szabadon használható, csak az újításokat korlátozzák a türelmi idő letelte után. Az IsoBuster Windows 9x, WinMe, NT4.0, Win2K és XP alatt futatható.

Mások arra esküsznek, hogy az adatok lementését előzze meg a cd tükrös felületének lehető legjobb helyreállítása. A karcokat zselés állagú anyaggal, például értékes karórák számlapjának szépítésére használt polírpasztával javasolják kezelni.

A karcolás a múlté

Ennél professzionálisabb megoldást dolgoztak ki japán TDK konszern kutatói. Az általuk kifejlesztett védőréteget a gyártás során kaphatja meg a lemez, esélyt sem adva a karcoknak.

Az ultrakemény karcolásmentes bevonat két, egymástól elválasztott szilíciumrétegből áll. Ezen felül a cd és dvd lemezek felületét fluor védheti a folyadékoktól. A nedvesség így könnyen letörölhető cseppekké áll össze, írta a New Scientist.

Még ha a cseppek a lemet felületén is maradnak, a méretük olyan kicsi, hogy nem zavarják a meghajtó olvasófejének munkáját, vagyis nem okozhatnak adatvesztést.