Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Büntetőfeljelentés a másolásvédett CD miatt

2001.11.08. 15:06
Egy német zenerajongó úgy felháborodott az általa vásárolt audio CD másolásvédelme miatt, hogy büntetőfeljelentést tett a kiadó, a Bertelsmann Music Group (BMG) ellen. A férfi a 'Just the Best' címet viselő zenei összeállítás megvásárlása után azt tapasztalta, hogy a lemezt a PC-jén az elektronikus védelem miatt nem tudja lejátszani.
A JPC zenebolthálózat egyik üzletében vásárolt zenei összeállítás a legjobbakat ígérte 'Just the Best' címmel. A vásárló viszont otthon kénytelen volt megállapítani, a lemezt kiadó BMG Entertainment teljesen eltérő nézeteket vall arról, mi a legjobb a vásárlói számára. A CD-t nem lehetett számítógépen lejátszani, megtagadta az MP3 formátumba alakítást és a másolat készítését. Minden jel szerint másolásvédelmet alkalmaztak a lemez készítői.

Hiányzott a másolásvédelmet jelző címke

A védelemre utaló feliratot viszont a vásárló hiába kereste a lemez csomagolásán. Ezen annyira felidegesítette magát, hogy most a kiadót a vádlottak padjára akarja ültetni. Feljelentésében részletesen ecseteli, hogy szerinte a BMG-nek csalás, számítógépes csalás és a szerzői jogok megsértése miatt kell felelnie.

A csalás vádját a károsult a figyelmeztető felirat teljes hiányával indokolja. Mostanáig a felhasználók mindig abból indulhattak ki, hogy az audio CD-ket a számítógépen is képesek használni, fel sem merül, hogy lehet más korlátozás.

A másolásvédelem szokatlan voltát a német szerzői jogi törvény is aláhúzza, hiszen határozottan biztosítja a felhasználóknak a jogot, hogy magáncélra másolatokat készítsen. A megfelelő figyelmeztetés nélkül a felhasználó abból indulhat ki, hogy ezt a jogát gyakorolhatja majd - érvel a panaszos beadványa.

Manipulált adatok

Ezen kívül a BMG-t számítógépes csalással és az érintett CD adatainak előre megfontolt meghamisításával vádolja. Ez a felvetés azért is érdekes, mert közvetlenül hivatkozik az audio CD-k másolásvédelmének működési elvére.

A legtöbb ilyen technológia a CD adatainak különböző manipulálásának kombinációjára épít. Egyik esetben a tartalomjegyzéket alakítják úgy, hogy a zeneszámok szokatlanul hosszúnak mutatkozzanak, máskor a számítógépet nem létező adatsávokkal csapják be. További megoldás lehet szándékos hibák beszórása az audio adatok közé, hogy megzavarják a CD-meghajtók beépített hibajavító algoritmusait.

A közlekedés veszélyeztetése

A büntetőfeljelentés utolsó pontja a magáncélú másolatokhoz való jog megsértésére hivatkozik. A német szerői jogi törvény egyes értelmezései szerint a hanghordozó vásárlója akár hét másolatot is készíthet az eredetiről, és ezeket a barátainak térítésmentesen rendelkezésére bocsáthatja.

A BMG elleni feljelentésben a fenti jog egyik alkalmazási lehetősége, a saját zeneválogatás összeállításának meghiúsulása is szerepel. A beadvány készítője ezt más CD-ket használva rendszeresen gyakorolja, hogy autóvezetés közben ne kelljen állandóan cserélgetnie a lemezeket.

A német per kimenetele azért is tanulságos lehet, mert már több magyar kiadó is megjelent a piacon másolásvédett zenei CD-kkel.

Tönkreteszi a lejátszót a másolt CD
A Tel Aviv-i Midbar Tech feljavította a Cactus Data Shield néven ismert védelmi algoritmusát, melyet tavaly a BMG is tesztelt, és elégtelennek ítélt. Új változatában a kaktusz állítólag hatékonyabban mereszti a tüskéit. A New Scientist beszámolója szerint az algoritmussal a legbrutálisabb másolásvédelmet írhatják az ezüstlemezekre. A kaktusz állítóleg nem csak a számítógépes másolásnál, de a CD-2-CD egységekben is aktivizálódik.
Akinek olyan pechje van, hogy a Cactus Data Shielddel védett eredeti lemezről készített másolatot teszi a CD lejátszójába, rámehet a hangszórója, vagy az egész berendezés. A védelmi rendszer a CD lemezen digitálisan rögzített zenéhez súlyos adathibákat költ. A zenei információk mellett kontroll adatsávok is helyet kapnak. A jó szakaszokat az eredeti lemezen úgy jelölik, hogy a lejátszó gond nélkül le tudja játszani.
Akkor kezdődnek a gondok, ha a CD-t megkísérlik lemásolni. A számítógép a CD értelmezéséhez a kontrollinformációkat használja, de ezek kódolva vannak. A másolás során a zene egyes részeit értelmetlen adatszemét tölti ki. Ezeket a másolt lemezen zeneként örökítik meg. Ha ezt a másolatot megkísérlik lejátszani, a hamis adatok sípolást, kattogást, hamis visító hangokat produkálnak.
A hangorgia nem csak a hallószerveket kínozza meg, de egyes hírek szerint súlyosan károsíthatja a HiFi berendezést is. Attól lehetett tartani, a zavaró, rendkívül magas szaggató hangok tönkretehetik az áramköröket és a hangszórókat. De végül ez nem igazolódott be. A kódolt CD-ket Csehországban és Szlovéniában titokban forgalomba hozták. És bár egy vásárló sem panaszkodott a tönkrement hangszórói miatt, annál többen hoztak vissza lejátszhatatlan lemezeket.