Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Jönnek az olcsó, filmes dvd-k

2005.10.06. 08:12
Felveszik a harcot a legnagyobb hazai dvd-forgalmazók a hipermarketekben dömpingáron elérhető termékkel szemben. A Universal Pictures, a Warner Home Video és az InterCom péntektől meghirdetett 17 napos akciója során akár 1500 forintos áron is ajánl újabb filmeket. Akciójuk még rosszabb helyzetbe sodorhatja a becslések szerint évi 10 milliárd forintos forgalmat elérő hazai videotékákat.

A hipermarketek tele vannak dömpingáron, néhol 900 forint alatt értékesített DVD-kkel, miközben az illegális fájlcserélőkről is mind több filmet töltenek le, ezzel pedig szinte ellehetetlenítik a kölcsönzők működését.

Legális Fekete
Moziforgalmazás 12 0
VHS és DVD 18 18
Kábeltelevíziózás 60 3
PC- és konzoljátékok 2,8 2,8
Összesen 92 23
Magyarország, milliárd forint, 2004
forrás: Világgazdaság

A Moziünnep példája alapján meghirdetett dvd-fesztiválnak az a célja, hogy felhívják a figyelmet a silány minőségű dvd-kre azzal, hogy extrákkal dúsított aktuális címeket kínálnak olcsón - jelezte Langó Károly, az InterCom Rt. sajtómenedzsere. Mint mondta: 1500-5000 forintért vásárolhatók meg az általuk forgalmazott filmek az akció ideje alatt. A cég több tucat terméket ajánl az említett áron, többek között a Corában, a Metróban, az Electro Worldben. A három nagy szereplő már most jelezte azt, hogy jövőre hasonló kedvezményekkel szeretné megismételni a fesztivált.

Tóth Sándor, a Magyar Videotékások Országos Szövetségének elnökségi tagja ugyanakkor úgy véli, a nagy forgalmazók folyamatosan lejjebb viszik áraikat; véleménye szerint egy éven belül már ezer forint alatt is elérhetők lesznek egyes filmjeik, míg a kisebbek 3-400 forintig is lemehetnek. A szakértő hangsúlyozta: az élesedő árverseny már az idén érezteti kedvezőtlen hatását, az 1200 regisztrált tékának akár 30 százaléka becsukhatja a boltot. Tóth Sándor szerint elfogadhatatlan az is, hogy a nagy forgalmazók filmjei előbb megjelennek a hipermarketekben, mint a tékákban.

Magyarországon nehéz megbecsülni a dvd-piac forgalmát. Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány becslései szerint a hazai vhs- és dvd-filmpiac 18 milliárd forintra tehető. Megjegyzik: nagyjából ekkora az illegális piac mérete is.