Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Fenolgőzben úsznak az új monitorok

2004.05.04. 11:25
A CRT monitorok még két hetes használat után is sokkal többet juttattak a légtérbe a mérgező anyagból, mint amennyi a szakemberek szerint a műszaki fejlődés mai állása mellett elfogadható lenne.
Az újonnan vett monitorok a német Der Spiegel beszámolója szerint rákkeltő anyagokat bocsátanak ki. Így például a szoba levegőjébe olyan gőzök párolognak, amelyek a gyanú szerint károsítják az emberi örökítőanyagot.

A különleges mérőkamrában végzett szakértői vizsgálatok szerint a katódcsöves (CRT) és folyadékkristályos (LCD) monitorok körül szükségtelenül magas fenolemisszió jelentkezik.

Két hét után is

A CRT monitorok még két heti használat után is sokkal többet juttattak a légtérbe a mérgező anyagból, mint amennyi a szakemberek szerint a műszaki fejlődés mai állása mellett még elfogadható volna, idézte a német lap a vizsgálatokat kezdeményező Helmut Blome-t, a St. Augustinban működő munkavédelmi kutatóintézet veszélyesanyag-szakértőjét.

A Der Spiegel beszámolója szerint a vizsgálatok során a szakemberek a fenolgyantákat tartalmazó integrált áramköri lapokat gyanították a károsanyag-kibocsátás hátterében.

Új igazolás

A kutatóintézet most új igazolásokat tervez kibocsátani a "biztonságos, ergonomikus és alacsony emissziójú" irodai kommunikációs eszközök minősítésére. Az így bevizsgált eszközök Blome szerint sokkal átfogóbb ellenőrzésen mennek át, mint ami a jelenlegi minősítés, a kék angyal megszerzéséhez szükséges.

Az új minősítési kritériumoknak várhatóan minden második mostani monitor nem felel meg, véli a veszélyesanyag-szakértő.