Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Hangszóróként működik a monitor

2003.03.31. 12:13
A jövő monitorai kiszoríthatják az asztalokról a hangfalakat, miután a brit NXT fejlesztőcég megtalálta a módját, hogyan lehet a képminőség romlása nélkül hangszóróként használni a képernyőt. Az előtétként használt átlátszó vékony műanyaglap vibráltatása rendkívül jó hangzást biztosít, a képminőséget ellenben nem befolyásolja.
A SoundVu néven emlegetett eljárást a japán NEC elektronikai konszern már alkalmazza a japán piacra gyártott két modelljében. Az NXT szerint az eljárás más típusok, például lapos TFT kijelzők és televíziók esetében is használható. A Cambridge-ben működő vállalat a lapos hangszórópanelek kifejlesztésével vált ismertté, most pedig asztali számítógépekhez fejleszt hifieszközöket.

Ha meghallják, megértik

A vájtfülű hifirajongók megborzonghatnak arra a gondolatra, hogy a számítógép képernyője helyettesítse a hangfalat. A technológiát kifejlesztő NXT cég szerint azonban a technológia rendkívül jó minőségű hangzást biztosít.

"Ha a felhasználók hajlandóak elfogadni ezt a megoldást a hagyományos hangszórók helyett, megtapasztalhatják az általunk kínált audioélményt" - jelentette ki a BBC-nek Andrew Williams, az NXT csoport marketingigazgatója.

Mágnesek rezegtetik

"A hangzás rendkívüli, felülmúlja a számítógépekkel szállított legtöbb multimédiás hangszóróét is" - állította Williams. Az NXT szerint a technológia számos előnnyel rendelkezik a hagyományos hangszórókkal szemben. Az egyik legfontosabb, hogy a SoundVU a szoba minden szögletébe eljuttatja a megszólaltatott frekvenciákat.

Az NXT eljárása azon alapul, hogy egy vékony akrillapot helyeznek a képernyő elé. A lemez széleinél számos apró, mágnestekerccsel ellátott mozgató egységet helyeznek el. Ahogy ezektől vibrálni kezd az akril borítás, hallható hang keletkezik.

Utánozható a multiplex

"A SoundVu technológia nem módosítja a képminőséget. A hang közvetlenül a képből jön, és így otthon is utánozható a mozikra jellemző hang- és képélmény" - jelentette ki Andrew Williams.

Az eljárást alkalmazó NEC számítógépeket tavaly év végén kezdték el gyártani a japán piacra. A Valuestar T és a Valuestar FS modell egyaránt olyan 17 collos TFT kijelzőt kapott, amely másodlagos feladata a hangszóróként való működés. Az NXT szerint azonban az eljárásuk más termékekbe is beépíthető, a lapos képernyős televízióktól a mobiltelefonig. "Mostantól a lapos lesz a nyerő" - mondta Williams.