Salamon
-1 °C
13 °C

A PC beteggé tesz

2002.09.07. 17:14
A számítógépből a levegőbe kerülő káros anyagok rontják az emberek közérzetét, egészségét és produktivitását. A gépek teljes tömegének 12 százalékát képviselő elektronika olyan fémekkel van teletömve, mint az ón és az ólom, a palládium, a higany, az antimon és az arany.
A dán műszaki egyetem lakókörnyezettel foglalkozó nemzetközi kutatóközpontja (International Centre for Indoor Environment and Energy) a világon elsőként tudta igazolni, hogy a számítógépek káros hatással vannak az emberekre.

A belső légterek minőségével foglalkozó Indoor Air 2002 konferencián bemutatott eredmények szerint a számítógépekből származó, levegőbe kerülő káros anyagok negatív hatással vannak a jó közérzetre, az egészségre és az irodában dolgozó emberek produktivitására.

A fél periódusos rendszer

A vizsgálatok során a kutatók különböző számítógépgyártók 3 hónapos PC-it vizsgálták. A tanulmány szerint egy személyi számítógép kereken 700 különböző anyagból épül fel. Az alkotórészek 50 százaléka fém, 23 százaléka műanyag, 15 százaléka üveg. A teljes gépben amúgy a fél periódusos rendszer képviselteti magát.

Így például egy telepakolt PC kártya brómot, kadmiumot, higanyt, nikkelt, ólmot, cinket, ónt, ezüstöt, alumíniumot, aranyat, rézt, vasat, üveget és ráadásként egy sor műanyagot vonultat fel.

Káros gőzök

A PC házából illetve a gépből magából kilépő számtalan anyag gáz formájú elegye nem csak a felhasználó jó közérzetét zavarhatja, de annak egészségét is veszélyeztetheti. Ezen kívül számos mérgező kiegészítő, például a tűzállóságot javító habok és permetek idővel rákkeltő hatásúként besorolt dioxinokat és furánokat szabadíthatnak fel, melyek aztán kilépnek a gép házából.

A zaj is elég gázos

Sok felhasználó szó szerint nem bírja a számítógépe szagát. Ehhez járul sok esetben, hogy igen magas a zajszint is. Még az új gépek sem sokkal halkabbak, mint a "kiöregedett" modellek. Az utóbbi időben a különböző számítástechnikai szaklapokban közölt felmérések szerint az olvasók több mint 90 százaléka azt vallotta, hogy legjobban a számítógép hangereje idegesíti.

A modern PC-k a magasabb teljesítmény és az ezzel járó fokozott áramfogyasztás miatt komoly hőképződéssel küzdenek, és ezért több, akár hét darab hűtőventillátor is forgathatja bennük a levegőt. Ezek pedig nem mindig surrognak észrevehetetlenül halkan. A kellemetlenül magas zajszint pedig szintén igazoltan vezethet vegetatív, pszichikai sőt szervi bántalmak kialakulásához.