Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Gépház habból

2002.04.03. 11:23
Két ifjú svájci megunta a szögletes a számítógépházakat, ezért megismételhetetlen és organisztikus burkoltatot rittyentettek gépük köré némi kézimunka és három flakon purhab segítségével.
Benjamin Blaser alias Bensch asztalán egy veszélyesnek tűnő burjánzás látható: buborékos fehér massza, amelyből itt-ott számítógépalkatrészek kandikálnak ki. Nem sikerült időre előállítani a kiberembert, ezért a gombák kacagva leváltanak minket az evolúciós toplista élén? Szükségtelen túlszorongani a dolgot: a házi készítésű gépház Bensch és barátja, Wemblie közös műve.

Olcsó cucc, szabad alkotás

Félelmetes ház
A markáns külsejű számítástechnikai eszköz lényegében egy iskolai laboratóriumból kiselejtezett PC (Pentium MMX 200 MHz, 72 MB DRAM, 540 MB IBM HD, további részleteket lásd a honlapjukon), és három flakon poliuretánhab (nyílászárók szigetelésére, barkácsboltokban bárhol) találkozásából jött létre. A formabontáshoz és kreatívkodáshoz a genfi fiataloknak az adott lelkierőt, hogy a tizenegyezer forintnak megfelelő méltányos összköltség fejében kockáztatták az iskolai komputer működőképességét - az összerotringozott fémháztól a szabadon hullámzó habház felé vezető vicces úton.

Az eljárás a következő volt: a processzort és az egyéb melegedő alkatrészeket kartonnal védték a habtól, a különböző perifériákat egymásra halmozták, majd következett a habkezelés. Másnap - a purhab kiszáradását követően - éles késekkel operálták meg a tárgyat: légutat nyitottak a gép belsejéhez, feltárták a meghajtókat. Végül elhelyezték az ugyancsak házi készítésű márkajelzést (NeuHausPlatz).

Felár nélküli extrák

Bensch
A kialakítás előnyei: a pehelykönnyű házzal a gép mindössze 6,6 kilót nyom és a habkezelés előtt figyelmesen behelyezett fogantyúnál fogva kiemelkedően kényelmesen szállítható. Zseniális kényelmi szolgáltatás a habra biggyesztett CD-tartó, amellyel különösebb macera nélkül, a gép testén szállíthatóak a fontosabb lemezek. Ráadás: az eszköz (ha nem is vízhatlan), úszik a vízen.

Bensch senkinek nem javasolja, hogy a példáját követve járjon el - a gép ugyanakkor működőképes és tervei szerint egy helyi LAN-partyn fog parádézni vele, májusban. A poliuretánhab csak száz fok felett kezd toxikus füstöt árasztani - remélhetően senki sem szenved egészségkárosodást a serény quake-ezés közben.