Judit
3 °C
7 °C

Gépház habból

2002.04.03. 11:23
Két ifjú svájci megunta a szögletes a számítógépházakat, ezért megismételhetetlen és organisztikus burkoltatot rittyentettek gépük köré némi kézimunka és három flakon purhab segítségével.
Benjamin Blaser alias Bensch asztalán egy veszélyesnek tűnő burjánzás látható: buborékos fehér massza, amelyből itt-ott számítógépalkatrészek kandikálnak ki. Nem sikerült időre előállítani a kiberembert, ezért a gombák kacagva leváltanak minket az evolúciós toplista élén? Szükségtelen túlszorongani a dolgot: a házi készítésű gépház Bensch és barátja, Wemblie közös műve.

Olcsó cucc, szabad alkotás

Félelmetes ház
A markáns külsejű számítástechnikai eszköz lényegében egy iskolai laboratóriumból kiselejtezett PC (Pentium MMX 200 MHz, 72 MB DRAM, 540 MB IBM HD, további részleteket lásd a honlapjukon), és három flakon poliuretánhab (nyílászárók szigetelésére, barkácsboltokban bárhol) találkozásából jött létre. A formabontáshoz és kreatívkodáshoz a genfi fiataloknak az adott lelkierőt, hogy a tizenegyezer forintnak megfelelő méltányos összköltség fejében kockáztatták az iskolai komputer működőképességét - az összerotringozott fémháztól a szabadon hullámzó habház felé vezető vicces úton.

Az eljárás a következő volt: a processzort és az egyéb melegedő alkatrészeket kartonnal védték a habtól, a különböző perifériákat egymásra halmozták, majd következett a habkezelés. Másnap - a purhab kiszáradását követően - éles késekkel operálták meg a tárgyat: légutat nyitottak a gép belsejéhez, feltárták a meghajtókat. Végül elhelyezték az ugyancsak házi készítésű márkajelzést (NeuHausPlatz).

Felár nélküli extrák

Bensch
A kialakítás előnyei: a pehelykönnyű házzal a gép mindössze 6,6 kilót nyom és a habkezelés előtt figyelmesen behelyezett fogantyúnál fogva kiemelkedően kényelmesen szállítható. Zseniális kényelmi szolgáltatás a habra biggyesztett CD-tartó, amellyel különösebb macera nélkül, a gép testén szállíthatóak a fontosabb lemezek. Ráadás: az eszköz (ha nem is vízhatlan), úszik a vízen.

Bensch senkinek nem javasolja, hogy a példáját követve járjon el - a gép ugyanakkor működőképes és tervei szerint egy helyi LAN-partyn fog parádézni vele, májusban. A poliuretánhab csak száz fok felett kezd toxikus füstöt árasztani - remélhetően senki sem szenved egészségkárosodást a serény quake-ezés közben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?