Ödön
2 °C
11 °C

Elszállt képek, elszállt fényképezőgépből

2002.04.03. 11:50
Farrell Eaves digitális fényképezőgépe sajátos stílusú felvételeket készít, mióta baleset érte. Eaves utazó kiállítást állított össze a képekből.
elváltozott kutyaFarrell Eaves 69 esztendős nyugdíjazott biztonságtechnikai mérnök világéletében szeretett fotózni, de hobbija soha sem lépte túl saját szórakoztatásának kereteit. Tavaly augusztusban azonban váratlan fordulatot vett fotós pályafutása, miután egy Pecos Riverben rendezett fotósgyűlésen Nikon Coolpix 990-es típusú digitális kameráját állványostul jól belelökte egy tóba.

Sós kút, szélvédő

Eaves sietve kihalászta kameráját és szomorúan látta, ahogy a nyolcszáz dolláros eszköz életjelei elenyésznek és minden fénnyel kapcsolatos részét ellepi a pára. Mivel emberünk sajnálta a dolgot és bízott az új-mexikói levegő gyógyító hatásában, először is kompresszorral kifújatta a gépből a vizet, majd a teljesebb száradás érdekében a napon hagyta. Mivel a száradás nem volt teljes, Eaves éjszakára a gáztűzhely fölé helyezte a Nikont.

Pár nappal később - hogy a pára távozását elősegítse - Eaves kocsija szélvédőjére szigszalagozta a kamerát, amely pár hét sivatagi autózás után olyan volt mint új korában, egy részlet kivételével: az eszköz minden képhez véletlenszerű effektet kevert.

Natural born tweaker

elváltozott templom"Az első kép, amely megjelent a kijelzőn, más volt, mint bármi, amit azelőtt láttam. Nem volt torz vagy szétesett, de olyan színek és minták jelentek meg rajta, amit más nem lát." - meséli Eaves az ujjáéledés pillanatait a Wirednek - "Csodálatos érzés volt. Az évek lehullottak rólam. Úgy éreztem magam, mint egy gyerek, aki először látja a világot."

A szakember azóta nyolcezer fotót készített elszállt masinájával. Miközben a képeiből válogatott kiállítás Tennessee-ben turnézik, Eaves különböző fényképészklubok meghívásait teljesítve járja Amerikát.

"Ezek igazi mágikus fotók, amelyeket egy mágikus fotós készített. Farrell munkája és szellemisége inspirálólag hat rám" - értékelte a piktúrákat Bruce Dale, a National Geographic fotósa.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?