Sára, Márió
2 °C
6 °C

Az iPodot fénymásolja a Microsoft

2006.08.11. 11:51
A legfrissebb hírek szerint 30 gigabájtos merevlemez lesz majd a Zune-ban, darabját 300 dollárért kívánják értékesíteni. Három színben lesz kapható a modell.

Miközben a Microsoft a hazai pályán, a szoftveroldalon folyamatosan bénázik, erősen belehúzott a hardverek frontján. Az Xbox 360 máris sikertörténet, az Origamiból még bármi lehet, a Zune zenelejátszó meg egyenesen az iPod piacát próbálja majd elhódítani. Ezt a Microsoftnál annyira komolyan gondolják, hogy szinte egy az egyben lekoppintották a piac 75 százalékát uraló lejátszó külsejét, annyi módosítással, hogy kissé elcsúnyították azt. Már ha a közelmúltban megjelent fotók az igazi Zune-t mutatják.

Szines világ

Most újabb információk kerültek napvilágra. Ezek alapján ősszel kerül a boltokba a lejátszó, három színben. A navigációs kerékkel irányítható modelleken 30 gigabájtnyi zenét tárolhatunk majd, áruk 300 dollár lesz. A redmondi cég tehát rengeteg eredeti ötlettel dobta fel a 30 gigabájtos merevlemezzel felszerelt, navigációs kerékkel irányítható, 300 dolláros iPod koncepcióját.

Azért van itt némi hozzáadott érték is, a Zune nagyobb kijelzőt is kap, ráadásul lesz beépített wifi is, igaz, ez utóbbiról még nem lehet pontosan tudni, hogy mire lesz jó. A fájlszinkronizációhoz ugyanis csatlakoztatni kell majd az eszközt a számítógéphez, de lehetséges, hogy a Zune-felhasználók drótnélküli kapcsolaton küldözgethetik majd egymásnak a dalokat.

Azt nem tudni, hogy a lejátszóhoz tartozó weboldalon mennyibe kerülnek majd a dalok. Bennfentesek szerint a Microsoft havi előfizetési díjért korlátlan letöltést kínál majd, de egyes számokat külön is meg lehet vásárolni. Ezek árában nem várható drámai csökkenés: az Apple az Egyesült Államokban 99 centet, Európában 99 eurocentet, Nagy-Britanniában 79 pennyt kér egy-egy számért.

Hardverfronton a Zune-nak nemcsak az iPodokkal, hanem a digitálislejátszó-piac többi szereplőjével, elsősorban a Creative-vel és az Iriverrel is meg kell küzdenie, annak ellenére, hogy ezek piaci részesedése együtt is elhanyagolható az Apple-éhez képest.