Szilárda
0 °C
6 °C

Mégis jó, ha forró a processzor

2007.06.07. 10:10
Rengeteg hőt bocsátott ki a processzorok előző generációja, ezért a számítógépekbe jó sok ventilátort kellett szerelni. A gigahertzek háborúja véget ért, noha mostanra sikerült kifejleszteni egy módszert, amellyel a hő árammá alakítható át.

Kétmillió dollárból, öt éves kutatómunkával olyan kütyüt fejlesztettek ki a utahi egyetem tudósai, amely a hőt először hanggá, utána pedig elektromos árammá alakítja át.

A hőt árammá alakító akusztikus szerkezetek cilinderalakú, tenyérméretű rezonátorokban vannak elhelyezve. A hő hatására hangok keletkeznek, amelyeket piezoelektromos eszközök segítségével árammá alakítanak át. A hang energiájának alig 20 százaléka vész el, állítja Orest Symko, a projekt vezetője.

Akusztikus napelem

A rendszer hatékonysága a felhasználás módjától és a hőmérséklet különbségétől függ. Minél nagyobb a különbség a hőforrás és a cilinderek belső hőmérséklete közt, annál több áramot lehet termelni. Symko szerint ezzel a technológiával kezdetben 20-25 százalékos hatékonyságot lehet elérni, de később ennél jobb eredményt is fel tudnak majd mutatni.


Orest Symko a hűtőjével

Ezzel a technológiával Symko szerint a napelemek hatékonyságát a jelenlegi 20-40 százalékról 50 százalékra is lehetne növelni, a mikroprocesszorok esetében pedig kiegészítő hűtőként lehetne használni a szerkezetet. A megoldásnak egyetlen komoly hátránya van: elképesztően zajos, és az irodákban már most is meg lehet őrülni a gépek folyamatos zúgásától. Persze a zajt lehet mérsékelni, például ha emberi fül számára nem hallható hangokkal működik a szerkezet.

Symko egy éven belül elkezdené tesztelni a szerkezetet, és szerinte két éven belül megjelenhetnek az erre épülő napelemek. Olyan szerkezetet is készítene, amely a nukleáris erőművek kéményein keresztül távozó hőt hasznosítaná. Egy asztali számítógépekben használható akusztikus hűtőberendezés Symko szerint 100-200 dollárba kerülne.