Ágnes
-1 °C
2 °C

Eldőlt a dvd-szabványok háborúja?

2006.04.12. 09:20
Kétszer vesztett a Sony olyan csatában, amely a videózás szabványainak kialakításáért folyt, de úgy tűnik, a harmadik menet, az úgynevezett kék lézeres technológia uralmáért folyó harc már a japán óriás győzelmével ér véget.

Egy ideje már folyik az ádáz küzdelem azért, hogy melyik nagy elektronikai cég szabványa lesz a jelenleginél sokkal több információ tárolására képes úgynevezett kék lézeres dvd-technológia alapja. A kétszereplős összecsapás egyik csapatát a Sony és szövetségei alkotják, amelyek a japán gyártó Blu-ray standardját támogatják, míg ellenfelük a Toshiba HD-DVD-je mögé felsorakozott szórakoztatóipari vállalkozásokból áll. Az elmúlt időszak fejleménye, hogy két nagy hollywoodi filmstúdió, a Warner Brothers és a Paramount, amelyek korábban egyértelműen az utóbbi technológia mellett álltak, közölték, hogy ezentúl támogatják a Blu-rayt is - írja a The Economist.

Fordulópont

Ha a Sony ezúttal legyőzi a Toshibát, azzal bosszút áll a dvd-szabványokért vívott korábbi küzdelemben elszenvedett vereségéért. 1995-ben dőlt el, hogy a jelenlegi dvd-technológia sokkal inkább az utóbbi cég megoldásaira alapul, mint az előbbién. Ugyanakkor ez csak az egyik nagy buktája volt a Sonynak, korábban már elvesztett egy nagy háborút a szalagos videokazettákkal működő rendszerek születése idején, amikor is Betamax rendszerét lenyomta a vhs. Mindkét korábbi háborút az döntötte el, hogy a hollywoodi stúdiók nem a Sony mellé álltak, nem meglepő tehát, hogy most igen jó hír a nagyvállalat főnökségének a filmipar Blu-ray melletti szavazása

Akárki is nyer, a szabvány használatából fakadó jogdíjakból óriási haszonra számíthat. A Sony technológiáján hetven cég dolgozott, a Toshibáén lényegesen kevesebben. Ezek a vállalkozások osztozhatnak a szabadalmi bevételeken, amelyek becslések szerint valamivel nagyobbak lesznek, mint a jelenlegi dvd-khez kapcsolódó jövedelmek. Most 12 dollár jár a standardadóknak lejátszónként, öt dollár pc-meghajtónként és 12 dollárcent dvd-lemezenként.

Erős ellenfelek

Gyártói oldalról a Blu-ray mások mellett maga mögött tudhatja az Apple-t, a Hewlett-Packardot és a Philipset, míg a HD-DVD a Microsoftot és az Intelt. A redmondiak már csak azért is az utóbbit támogatják, mert az magában foglalja a Microsoft iHD interaktív szolgáltatását, amelynek managed copy névre hallgató eleme segítségével a felhasználók filmeket másolhatnak asztali számítógépeikre vagy más eszközökre. A Blu-ray erősebb másolásvédelme miatt ezt nem engedi meg, igaz, a HP nemrégiben azt javasolta, hogy vegyék be a technológiába e képességeket.

Eközben Kínában egy önálló kéklézer-szabványon dolgoznak, amely lehetővé tenné számukra, hogy ne fizessenek royaltyt külföldi cégeknek a náluk készülő nagy kapacitású dvd-eszközök után.