Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Hordozható harci számítógépek

2001.08.28. 14:46
Kikerülhetnek a tűzvonalba a hordozható számítógépek. Jelenleg még a javításokat végző katonai szerelők felszereléséhez tartozik, de a technológia meghódíthatja a csatateret, vagy az első űrhajósokat segítendő eljuthat más bolygókra is.
Egy műszerész kúszik be az amerikai hadsereg tankja alá. Övén számítógépet visel, a mellkasára egy kis billentyűzetet rögzítettek. A futurisztikus sisakra erősített aprócska kamera a szerelő segítségére levő kollégáknak közvetíti a képet. A fejhallgatón keresztül javaslatokat tesznek a hiba elhárítására.

Dick Tracy egykor fantasztikumnak tűnő, hordozható számítógépekkel teletömött világa valósággá vált az amerikai hadsereg Fort Monmouth-ban (New Jersey), és más helyszíneken működő javítóbázisain. A fentiekhez hasonló eszközök használata már mindennaposnak számít.

Harctéren és űrben

A kormánytisztviselők és a tudósok, látva a miniatürizált hordozható eszközök hatékonyságát és sebességét, máris új felhasználási lehetőségeket vázolnak fel, például a harctéri bevetést. A hordozható számítógépek nem csak a Mars-expedíciókban kaphatnak döntő szerepet, de a jövő sok más űrutazásánál is - jelentette ki az AP-nek nyilatkozva Pascal Lee, a NASA által alapított Haughton Mars Project kutatója.

Ugyanazzal a számítási kapacitással felvértezve, amit néhány mai laptop képvisel, a hordozható eszközök még túl drágák az átlagfelhasználó számára. A skála felső szegmensében egy-egy modell ára elérheti a 10 ezer dollárt. De a vállalatok és a katonaság a tökéletes megoldást látja bennük.

Jelen pillanatban a legtöbb hordozható egységet katonai javításoknál alkalmazzák. Ezek segítségével a felhasználó nincs az asztali PC-hez kötve. Miközben bemászik a repülőgép alá, nála lehet valamennyi szükséges műszaki háttéranyag.

Elmélyedhetnek a rendszerekben, legyen az helikopter, tank vagy teherautó, és semmit nem kell magukkal vinniük. Mindent előzetesen feltöltöttek a számítógépbe, amit a testükön viselnek - fejtegette Jay Koerner, a Fort Monmouth-i Army Communications Electronics Command munkatársa. Viszont a Pentagon komolyabb terveket szövöget, mint az a Land Warrior elnevezésű kísérletből is kitűnik.

Játék a harc

A következő évtizedben a katonák a bevetés alatt a csatatér valós időben közvetített műholdas felvételei alapján tájékozódhatnak. A ballisztikai pontossági számítások és a közvetlen kommunikációs csatornák csak egy kattintásnyi távolságban lesznek, az uniformisuk beépített számítógépén keresztül.

A globális helyzetmeghatározó rendszerrel, infravörös irányzékok és más készülékek segítségével a katona azonnal meg tudja különböztetni a barátot és az ellenséget, és a fegyverbe épített kamerával azonnal látja, hova csapódik be a lövése.

Ez egy 100 százalékban integrált rendszer - mondta Brian Cummings ezredes, a Fort Benningben (Georgia állam) futó Land Warrior program rendszergazdája. A ruházaton viselt számítógép alapvetően a hozzá csatlakozó alrendszerek ellenőrzését és irányítását végzi.

Billentyűzet a mellkason

A Land Warrior kísérletben a hordozható számítógépek valós körülmények között 2003-ban mutathatják meg a képességeiket. Minden katonát 2008-ig akarnak felszerelni ezekkel az eszközökkel.

Az amerikai hadsereg 400 millió dollárt költött az elmúl öt év során a programra. Nagy ipari konszernek, például a General Electric, Northwest Airlines és a Ford Motor Co. szintén kísérleteznek hasonló eszközökkel.

A hadsereg legfontosabb szerződéses partnerei közé tartozik a Xybernaut és a ViA. A Xybernaut gépeinél a processzort, merevlemezt és az akkumulátort a felhasználó csípőjét körbefogó övre rögzítik. A mellkasra szíjazzák a billentyűzetet, a fejhallgató pedig tartalmazza a hangszórókat, a szem elé belógó kijelzőt és a képeket továbbító apró videokamerát.

Viselhető = üthető és mobil

A haditengerészet egyik alkalmazása arra koncentrál, hogy a műszaki személyzet vezeték nélküli kamerát viseljen, amelynek képei alapján a szakértők képesek távolból instrukciókat adni.

A legutolsó változatukban a viselhető számítógépek már tartósabbak és kevésbé helyhez kötöttek, mint a noteszgépek. A laptop nem egy mobil számítógép, hanem egy stacionárius gép, amit könnyű mozgatni - jelentette ki John Moynihan, a Xybernaut elnöke.

A cég készülékei vízállóak, és képesek átvészelni az egyméteres zuhanást. Nem arra terveztük, hogy folyamatosan áztassák, de az eszköz képes ellenállni az elemek behatásainak - mondta Moynihan.

A viselhető számítógépeket egyébként még ennél is keményebb körülmények közé szánják. A NASA kutatói eljárásokat tesztelnek, hogyan lehetne az eszközöket a Mars űrruhákhoz illeszteni. A számítógépeket imitált marsi körülmények között tesztelik. Az űrfelszerelés Észak-Kanadában, a sziklás Devon-szigeten már bizonyított.