Hétköznapi Apple

2006.05.30. 20:15
A MacBook olyat tesz, amire senki sem számított: képes az egyik legolcsóbbnak lenni a hazai kétmagos laptopok mezőnyében. Pedig ehhez még beépített webkamera és távirányító is jár, igaz, a három modellből csak a két drágább verzió írja a dvd-ket, a legolcsóbb modell csak olvassa.

Egy átlagos felhasználó szempontjából lényegében lezártnak tekinthető az Apple exodusa: a kaliforniai társaság mostanra sikeresen megszabadult az IBM processzoraitól, mindegyik gépében az Intel jóval erősebb csipjei izzadnak. Persze ott van még a Power Mac, ezekben még mindig G5-ösök dolgoznak, de az akár egymillió forintos számítógépért eddig sem verték szét a vásárlók a kereskedéseket.


Klikk a képre!

Az egész még januárban kezdődött a MacBook Próval, meg az iMac-kel, elsőként ezekben jelent meg az Intel kétmagosa. Aztán jött a Mac mini, de a legtöbb felhasználó igazából arra várt, hogy végre az Apple-nek is legyen egy elérhető árú, használható hordozható számítógépe.

Kivártak

Az iBookra került utoljára sor, ebben a gépben jelent meg utoljára a Core Duo. Nyilván az Apple is tudta, hogy ez lesz az igazi sikertermék, úgy segítette hát az iMacek és a Mac minik eladásait, hogy egyszerűen nem dobta piacra a modellt.

Most viszont itt van, és rögtön kénytelenek vagyunk olyan megállapítást tenni, amilyenre korábban nem volt lehetőségünk Apple-gépekkel kapcsolatban: a MacBook megdöbbentően olcsó.

Az alapmodell bruttó 290 ezer forintba kerül, de már ebben is az 1,83 gigahertzes Core Duót találjuk. Ha összehasonlítjuk a konkurenciával (lásd a táblázatot alul), kiderül, hogy ez az egyik legolcsóbb Magyarországon kapható kétmagos laptop, a Dell Inspiron 6400-as ugyan még ennél is olcsóbb, csak hát a MacBookot az Apple gyártja, ami sokak szerint már önmagában is remek/borzasztó.

Ráadásul a géphez (nem úgy, mint hasonló árú konkurenseihez) beépített webkamera, távirányító, az ezzel szimbiózisban élő Front Row-felület, mágneses tápkábel, mágneses fedélzár, valamint egy olyan fényerejű monitor jár, hogy utána csak sírni lehet hagyományos gépek előtt ülve.

Csak szemből

A nagyobb fényerőnek, az élénkebb színeknek részben az az ára, hogy a kijelző csillog: a MacBook nem családtagjai matt kijelzőjét kapta, de ez inkább csak akkor zavaró, ha állandóan reflektorok világítanak mögöttünk. A fekete feketébb, a fehér fehérebb, mint a MacBook Prón, pedig már annak is nagyon jó volt a kijelzője, a látószög azonban most lényegesen rosszabb: a kisebb laptopot tényleg csak szemből szabad nézni.

A 13,3 colos 16:9-es monitor remek, kár, hogy ennél kisebb gépet nem lehet vásárolni az Apple-től. A 12 colos verzió kiesett a kínálatból, és van, akinek az az 1,3 colnyi plusz is sok.

Új a billentyűzet is: a gombok közt szünet van, amihez hasonlót még nem nagyon láttunk, megszokást igényel: eleinte könnyű a gombok közé nyúlni, de aztán megtanulunk bánni vele.

Játszani nem jó

A MacBook kevésbé melegszik, mint a MacBook Pro, viszont jobban felforrósodik, mint az iBook: odakint 15-16 fok lehet, nyomorúságos őszi az idő, de annyira melegíti a lábamat a gép, hogy kénytelen vagyok egy takaróval védekezni. Nem éget, csak izzaszt, kész szaunaöv. Alapvetően egyébként csendes a MacBook, de ha kínozzuk, megszólal: pillanatok alatt felpörög a ventilátor, nem zavaróan, csak tudatja, hogy létezik.

A grafikus mag olyan, amilyen. Az Intel 950-es meglehetősen gyenge, így bár futtatható Windows a MacBookon, ha valaki játszani is akar a géppel, vásároljon magának egy MacBook Prót, vagy egy másik gyártó termékét.

Persze a többség úgyis az Apple remek operációs rendszerét, a Mac Os X-et futtatja majd a gépen, itt nem is jelentkeznek a gondok. Az összes látványos grafikai elem tökéletesen jelenik meg, a vírusmentes operációs rendszer nem követel többet, mint amennyit a 950-es adni tud.

Ráadásul a hagyományos feladatokhoz bőven elég a csip, a 2D-s alkalmazásoknál úgysem tűnik fel, hogy az egyik leggyengébb 3D-s gpu-val van dolgunk. Olyannyira igaz ez, hogy egy átlagos felhasználó szempontjából a háromszázezres MacBook pont olyan gyors, mint a hatszázezres MacBook Pro. Persze a drágább gép exkluzív, világít a billentyűzete, meg tud még egy csomó finom trükköt, de hétköznapi feladatok elvégzése során nem nyújt lényegesen többet. Ráadásul a gyenge grafikus mag okozta hátrányt a legtöbb esetben semlegesíti a Core Duo, így a gép például lazán lejátssza a hd-filmeket is.

Spórolás

Lejátssza, de ki már nem írja, már ha dvd-n szeretnénk tárolni adatainkat. Az alapmodellbe ugyanis csak cd-írót szerel az Apple, ami a dvd-ket csak olvasni képes. Pedig legfeljebb 1-2 ezer forinttal kerülne többe a cégnek, ha rendes írót rakna a gépbe. Persze akkor biztos kevesebben vásárolnák a középső modellt, a tízszázalékos pluszteljesítményre (2 gigahertzes processzor) kevesebb felhasználónak van szüksége, mint dvd-íróra.

Ezért a gépért viszont sokan talán túlzottnak érzik majd a 347 ezer forintos árat. A legdrágább modell várhatóan 394 ezer forintba kerül majd, ebben 60 gigabájtos helyett 80 gigabájtos lesz a merevlemez, ez azonban nem magyarázza az 50 ezer forintos árkülönbséget. Sokkal inkább a fekete színt kell majd megfizetnünk, az Apple talán drágán vásárolja a festéket, de valószínűbb, hogy a társaság szeretné, ha ez a verzió csak kevesek játékszere lenne.

MacBook Clevo MSI
kijelző 13,3" 14" 12,1"
cpu 1,83 Ghz 2 Ghz 1,66 Ghz
gpu Intel 950 Intel 950 Intel 950
memória 512 Mbyte 512 Mbyte 512 Mbyte
dvd olvasó író író
kamera van nincs nincs
távirányító van nincs nincs
súly 2,4 kg 2,2 kg 1,8 kg
Bruttó ár 289 ezer Ft 312 ezer Ft 331 ezer Ft
árak: xms.hu, notebook.hu

Aki kivárt, jól járt: a MacBook itthon ugyanannyiba kerül mint elődje, miközben össze sem lehet hasonlítani a két gépet. Handrás kereskedésében közösen végzett tesztünkből kiderült, hogy az új, 1,83 gigahertzes laptop esetenként négy-ötször gyorsabb 1,33 gigahertzes elődjénél. Persze ehhez az kellett, hogy a MacBook megkapja a legjobb laptopprocesszort, meg hogy az elődben a vészesen elavultnak számító G4-es dolgozzon.

Bárkinek

És persze, ahogy mindegyik inteles Macintosh, úgy ez is képes Windowst futtatni mindenféle emulátor meg varázsige nélkül, így aztán a pc-seknek még akkor is ez a gép lehet az egyik legjobb vétel, ha soha nem akarnak belépni az Apple-világába, csak egy pofás, elég olcsó laptopra vágynak.  • Hírek
  • Személyi kölcsön