Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Karjelzések a monitornak

2003.10.15. 16:30
Információs táblák, interaktív hirdetőfelületek érintés nélküli kezelését teszi a PointScreen szenzoros eljárás, amelyet október 23-24. között az amszterdami e-culture kiállításon mutatnak be.
Az mp3 zenei formátum megteremtőjeként ismert Fraunhofer intézet (IMK) által kifejlesztett PointScreen eljárás alapjaiban különbözik az érintőképernyős információs pultok és kijelzők kezelésétől. Utóbbiak elterjedtnek számítanak, például a német vasút jegyautomatái sok helyütt érintőképernyősek, emlékeztet a heise.de híroldal.

Az érintőképernyős elvvel szemben a PointScreennél már a kar kinyújtása elegendő a képernyőn jelzett menüpont kiválasztásához. A szabadalmi védettség alatt álló megoldásnál a kutatók az elektromos tér változásait érzékelő electric-field-sensing eljárást alkalmazták.

Bezizeg a térerősség

A kijelző előtt álló felhasználó irányába négy antenna mutat. Ezek között oszcilláló elektrosztatikus mező feszül. Ha a felhasználó a karját a kijelző egyik pontjára irányítja, az adott szakaszon megváltozik a térerősség.

Így a rendszer képes felismerni, hogy a grafikus kezelőfelület mely pontját jelölték ki. Az amszterdami kiállításon a PointScreen témájában egy 36 vezérlőelemet kínáló kijelzőt illetve Info-Jukebox néven digitális multimédia központot mutatnak be.

Jön a tologatós megoldás

Eközben már zajlanak a laboratóriumi tesztek a rendszer továbbfejlesztett változatával, amelynél az antennákat a jelenlegi lapos keret helyett háromdimenziós formába rendezik. Az IMK reményei szerint ezzel a megoldással az érintés nélküli jelbevitel mellett a térbeli interakció is lehetővé válik.