Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
2 °C
9 °C

Chipkártya védi a képviselők laptopjait

2003.03.04. 12:54
A parlamenti képviselők hamarosan a vonaton ülve is megnézhetik a törvénytervezeteket és levelezhetnek kollégáikkal, de DVD-nézésre is alkalmasak a honatyáknak kiosztott noteszgépek. A parlamenti munka elektronikussá tételével tizedére csökkenhet a képviselőknek kézbesített papírhalmok mérete, kímélve a környezetet és pénzt takarítva meg a költségvetésnek.
Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
A Parlamentben kedden mutatták be azokat a noteszgépeket, amelyeket a napokban kapnak meg a képviselők. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke elmondta, hogy az előző ciklusban a képviselők a papíralapú rendszerben körülbelül 550 millió forintot költöttek a dokumentumok, törvénytervezetek és más iratok előállítására valamint postázására. "Az e-Parlament egyik célja éppen az volt, hogy ne kelljen minden ciklus alatt egy ligetet kiirtanunk" - mondta Mandur László, az Országgyűlés alelnöke. Számításaik szerint a laptopokkal 10-20 százalékára csökkenthetik le a képviselők papírigényét. A másik céljuk a képviselők távmunka-lehetőségeinek támogatása volt, illetve az, hogy a képviselők megfelelő felhasználói képességeket szerezzenek.

Négyszáz gép 262 millióért

A folyamat legjelentősebb része a távoli munkavégzést biztosító eszközök beszerzése volt, melynek érdekében központosított közbeszerzés keretében 400 darab laptop beszerzésére kértek ajánlatot. Mandur elmondása szerint minden olyan vállalatot megkerestek, amely jogosult központi közbeszerzésre. A tárgyalások során három cég nyújtott be elfogadható ajánlatot, és az értékelés alapján a Hewlett-Packard 262 millió forintos ajánlata volt a legkedvezőbb. A HP minősített szállítóját, a Synergon Informatika Rt.-t jelölte ki a feladat teljesítésére.

Titokban tanították a hozzá nem értőket

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
Mandur László elmondása szerint első lépésként felmérték a képviselők számítógépes ismereteit, hogy kiderüljön: szükség van-e valamilyen továbbképzésre. Elmondása szerint közel százan jelentkeztek arra a "nulladik típusú tanfolyamra", ahol a számítástechnikai tapasztalatokkal egyáltalán nem rendelkező honatyáknak tanították meg az alapvető ismereteket. Mandur elmondta, hogy a titokban lezajlott programon kilencvenen már túl vannak, és mindenki érdeklődve várja az új eszközök érkezését.

Bárhonnan elérhető az internet

A bemutatott laptopok egyébként viszonylag jól felszereltek: 1 GHz-es processzor, 256 MB RAM, 20 GB merevlemez, DVD-CD olvasó, Windows XP a képezi rendszer lelkét. Az alapfelszerelést 3 utazó akkumulátor egészíti ki, amelyek összesen 8 órás üzemidőt biztosítanak. A képviselők az irodájukban és a Parlamentben helyi hálózaton keresztül, távmunkában pedig analóg vonalon, ISDN vonalon, ADSL-en vagy mobiltelefonon (Bluetooth) keresztül érhetik el azokat a központi szervereket, ahol lementhetik adataikat és megtekinthetik a sajtószemlét.

Chipkártyás védelem

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
A képviselői laptopok esetében különösen fontos az adatok biztonsága, amelyről egy PIN-kód és egy chipkártya gondoskodik. Az előre telepített vírusirtó program folyamatosan frissíti adatbázisát, a személyi tűzfal pedig a beérkező adatokat szűri. A távmunka során titkosított csatornákat használnak a képviselők, emellett egy rejtjelező program titkosítja az adatokat. Így az illetéktelen kézbe került noteszgépről sem lehet lementeni a személyes információkat.

Szili Katalin elmondása szerint a laptopok az Országgyűlés tulajdonát képezik, a képviselők csak használatra kapják a gépeket. A tervek szerint 15-20 év alatt legfeljebb háromszor fogják frissíteni a gépparkot, tehát nem fognak mindenáron lépést tartani az informatika fejlődésével. Ezt azzal magyarázta Mandur László, hogy a képviselőknek nem kell különböző teljesítményigényes grafikai alkalmazásokat futtatniuk, a szükséges feladatokat pedig ezek a gépek még egy jó ideig képesek ellátni.