Viola
-5 °C
-2 °C

Megtalálták a régió legbénább számítógépeit

2006.07.18. 16:00
Az Intel a térség leggyatrább számítógépeit kereste. A felmérésből kiderül, hogy minden országban található pár roncs, ezeket gyakran tudományos kutatásokhoz használják.

Az Intel felkérésére végzett kutatásból kiderült, hogy a térségben évtizedes számítógépekkel is végeznek napi munkát, de mind közül a legelavultabbat Romániában sikerült megtalálni: a Hyundai márkájú XT órajele hat megahertz, elsősorban számlák és adatok tárolására használják. A tulajdonos szerint még mindig képes a cég igényeinek kiszolgálására. A gép egyébként Dicsőszentmártonban, Marosvásárhelytől negyven kilométerre harcol minden nap az adatokkal.

Kevés a márka

Az elmúlt két évben végzett felmérésből az is kiderül, hogy a vizsgált gépek kevesebb, mint harmada volt márkás termék, a többség külön alkatrészekből összeállított pc-t használt.


IBM PC 1986-ból
Bulgáriában a RAVIK OOD kisvállalat büszkélkedhet a legbénább számítógéppel. Az elektronikai termékekkel kereskedő vállalat szövegszerkesztésre és fogyasztói adatok rögzítésére használja az 1986-os IBM pc-t. A gépbe 640 kilobájt memóriát és 10 megabájtos merevlemezt építettek húsz évvel ezelőtt.

Csehország nem tudott komolyan vehető roncsot felmutatni. A Cseh Köztársaság Tudományos Akadémiájának Fizikai Intézete egy 1989-ben gyártott, 6 megahertzes Intel 286-os gépet használ a ferromágneses rezonancia laborban heti három alkalommal, tudományos berendezéseik működésének koordinálására.

Hegyek között

A pályázat magyar győztese egy kis szombathelyi cég tulajdonában állt 25 évig. Horváthné Károlyi Piroska az Intel 1980-ban gyártott, 8 megahertzes 8088-as processzorával megerősített számítógépét nyúltenyészete körüli adminisztratív teendők ellátására használta.

Szlovákia győztese a Szlovák Tudományos Akadémia Kísérleti Fizikai Tudományok Intézete lett. A 8 megahertzes 8086-os processzorral felszerelt számítógép egy neutrondetektor adatait gyűjtötte össze és archiválta a Lomnici-csúcs legmagasabb pontján, napi huszonnégy órában. A számítógép 2633 méter magasan üzemelt, lecseréléséig.

A győztesek egy-egy új számítógépet kaptak az Inteltől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!