Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Villanyfüzet haladóknak

2002.12.20. 06:11
Az egyik ok, amiért jobb embernek lenni, mint növénynek, hogy leülhetünk a fűbe és figyelhetjük ahogy rohamosan fejlődik a technika. Egy padlizsánnak hiába adok zsebszámológépet, nem képes mit kezdeni vele. A szoftveróriás (oprendszergodzilla, tudatmonolit) Microsoft tehát jó úton halad, amikor az emberek életét próbálja jobbá tenni változatos kompjúterek feltalálásával.
Rossz példából nincs hiány, gondoljunk csak az eBookra, amit nem annyira vásároltak az emberek, mint ahogy azt a gyártók gondolták. Aztán jöttek az oroszok és elintézték, hogy senki se vegyen többet. A kucsmás hackerek most szabadon távoznak, a Microsoft pedig új offenzívát indít: Tablet PC-t minden kézbe!

A notebook esete a tabletpc-vel

Kattintson a nagyításhoz!A jegyzetfüzet és a szilícium bizarr házasságának egyik első produktuma a Toshiba Portégé 3500 tabletpc-notebook hibrid. Hibrid, mondom, mert igazából nem egy szimpla tabletpc-vel van dolgunk, hanem egy tabletpc-re erősített notebookkal vagy egy tabletpc-tulajdonságokkal bíró notebookal, ahogy tetszik. Ennek rengeteg előnye van, de hátránya is, ezt rögtön látni fogjuk.

Normál üzemmódban a Portégé úgy működik, mint bármelyik notebook. Letesz, kinyit, gépel. (És szitkozódik. Ki nem szerette volna még felkeresni a tapipad feltalálóját, hogy feltegye a kérdést: "Mégis, miért?") De itt jön a trükk. Az LCD egy ügyes kézmozdulatra megfordul és a billentyűzetre csukható, így a kezünkben egy nehéz, de tabletpc-ként viselkedő eszköz sziluettje sejlik fel.

Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!

A kijelző képe az üzemmódnak megfelelően álló helyzetbe vált, készen arra, hogy a kedves felhasználó minden kívánságát epedve leső Windows XP Tablet PC Edition-nel karöltve kielégítse a kedves felhasználó igényeit. Tesztünk másik alanya éppen az operációs rendszer, és itt futnak össze a szálak, ugye.

Ne firkáljad a monitort kisfiam!

Kattintson a nagyításhoz!Mivel innentől az összes perifériánk a kijelző peremébe rejtett Toshiba toll, az XP-t úgy kellett módosítani, hogy képes legyen megkapaszkodni a billentyűzet és a tapipad helyén keletkező mélykék ürességben. A feladatot nagy meglepetésre szinte hibátlanul teljesíti. A kurzormozgás a toll kijelző feletti mozgatásával pótolható (hozzá se kell érni, már másfél centis távolságból működik), míg a kattintások a tollhegy megfelelő számú (szimpla, dupla) koppantásával helyettesíthetők. A jobbklikk már egy kis ügyességet kíván: a toll hegyét a kijelzőre kell nyomni és kis ideig ott tartani. (A háttérben Mac-operátorok kacaja csilingel.)

Ezután jön a nagyobb falat, a szövegbevitel, amihez az ugyancsak újdonságnak számító Input Panel-t kapjuk. Az Input Panel segítségével kétféleképpen vihetünk be adatot: először is az érintőképernyős-ceruzás palmokról ismert rajzolós felületen, de lehetőség van egy kis billentyűzeten is pötyögni. A kezelhetőség kedvéért mindkét beviteli lehetőség mellett ott sorakozik néhány fontos gomb, köztük a népszerű Enter, az örök kedvenc Backspace és a kihagyhatatlan Escape.

Tollbamondás

Kattintson a nagyításhoz!Sajnos a Windows XP Tablet PC Editionből egyelőre csak angol verzió létezik, ezért a kézírás-felismerés is csak ezen a nyelven működik. Lehetőség van persze arra, hogy egyenként vigyünk be karaktereket, így formálva magyar gondolatokat az idegen talajon, ám pont a lényeg veszik el. Az Input Panelbe ugyanis nyugodtan lehet folyószöveget írni, az orvosokén kívül szinte az összes kézírást pontosan fordítja át "begépelt" szöveggé. Össze kell szokni a géppel persze, de már egy hét együttlét után gyors és precíz eredmény a jutalom.

Az írás mellett szóban is kommunikálhatunk az operációs rendszerrel (mikrofon segítségével), ám tesztjeink szerint a legfinomabb angolt is csak lassan és elég sok hibával képes felismerni, sajnoshogy. Egyébként ez a szolgáltatás lényegében megegyezik a "sima" Windows XP-s beszédfelismeréssel, nincs szó látványos fejlődésről.

Kattintson a nagyításhoz!A tollon kívül a Toshiba volt kedves négy gombot szerelni a kijelző szélére, ezekből három szabadon konfigurálható, egy pedig a mágikus Ctrl-Alt-Del kombinációt sűríti enmagába. Csöppnyi iróniával gondolok arra, hogy mi lett volna ha ezt elfelejtik.

A kezelés tehát nem gond, de messze nem olyan hatékony, mint a klasszikus billentyűzet-egér kombó.

Mire lehet használni?

Képzelje el Ön, hogy mire használna egy tabletpc-t. Rövid körkérdésem után a szerkesztőség tagjai a jegyzetelést, a fontolva haladást és a firkálást tartották a legfontosabb követelményeknek. Hogy mindez valóra váljon, a Microsoft vadiúj célprogramokat épített az XP-be.

Microsoft Journal

Kattintson a nagyításhoz!A Microsot Journal talán a legfontosabb ebből a csapatból. Ránézésre egy papír jegyzetfüzet elektronikus másával van dolgunk, és a használata is ennek megfelelő, jelentős előnyökkel persze. Induláskor egy üres lappal indul, amire úgy és annyit firkál/jegyzetel az ember, ahogy neki tetszik. Ha "betelt", újat lehet nyitni, a meglévőket pedig szabadon organizálnja, könyvjelzőzi, keresi vagy csatolja (e-mailbe) a felhasználó. A jegyzeteket "írott" formában vagy felismert szövegként is képes tárolni.

Corel Grafigo

Kattintson a nagyításhoz!Főként vázlatok készítésére alkalmas a Corel Grafigo, ami legnagyobb meglepetésünkre a hölgyek körében aratott zajos sikert. Úgy tűnik az emlékkönyv-érzés az általános iskola után is ott mocorog a lelkekben, csak fel kell ébreszteni. Még hogy Bill Gates nem ért a női lélekhez, natessék.

Inkball

Kattintson a nagyításhoz!Bármilyen furcsa is, az élmény egyik csúcspontja az Inkball nevű játék, ami esélyes arra, hogy megszorítsa az ősidők óta egyeduralkodó aknakeresőt (a passziánszról nem is beszélve). A lényeg, hogy a pályára érkező színes golyókat a megfelelő színű lyukba tereljük, ám mindezt a tollal húzott tintacsíkokkal, amik falként viselkednek amíg egy golyó el nem pattan róluk, a tollvonásnak megfelelő szögben természetesen. Az Inkball minden tesztalanyból lelkesedést váltott ki, ami nagyon jó pont.

Az itt felsoroltakon túl gond nélkül sikerült megbirkózni az internetezéstől kezdve a videónézésig szinte mindennel. Photoshop-ot és társait mondjuk nem érdemes telepíteni; billentyűkombinációk hiányában jelentős feszültség gyűlik össze szoftver és ember között, ami végzetes lehet.

Hibridnek lenni

Kattintson a nagyításhoz!Embertpróbáló feladat a Portégét értékelni. Egyrész egy erős és rendkívül kompakt notebookról van szó, aminek csak előnyére válik a tabletpc társasága. A jegyzeteket, vázlatokat, akármiket asztali PC nélkül lehet feldolgozni és lényegesen nagyobb mobilitást nyújt, mint egyszerűbb társai. Kézben tartva azonban sokkal nehezebb, mint egy tabletpc, hiszen ott a kijelzőnél alig vastagabb eszközzel rohangálunk - ez viszont alkati kérdéssé teszi a használatot. Nem lesz sláger a törékeny trendi hölgyek körében, ezzel együtt kell élni sajnos.

Kattintson a nagyításhoz!Másrészt a tabletpc szükségességéről is megoszlanak a vélemények. Tesztalanyaim fele úgy érezte, hogy tudná mire használni a készséget, a többiek viszont "Ilyen gyorsan gépelek, nézd." kijelentésekkel utasították el. Ők egyedül az Inkball-ra gerjedtek.

A hibrid megoldás a készülék árán is meglátszik, a Toshiba oldala szerint nagyjából 600.000 forintot kell kicsengetni érte. Viszont gondoljunk csak bele: egy omlósan langyos tavaszi délelőtt a réten hasalva lerajzolni egy őzikét, majd elküldeni csatolt fájlként - itt kezdődik igazán az, amire minden sci-fi író vágyik. Ember és gép konfliktusmentes, őszinte harmóniája, kompromisszumok nélkül. De ez még messze van, csak eszembejutott.

Toshiba Portégé 3500
Műszaki adatok (bővebben)
- 1,3 GHz Pentium III processzor, 256 MB memória, 40 GB merevlemez, integrált hang és video (Trident)
- 12" TFT LCD, 1024x768-as felbontással
- integrált CF és SD kártyaolvasó, PCMCIA bemenet
- integrált modem, 10/100-as Ethernet, infra és Wi-Fi LAN - opcionális Bluetooth
- egy RGB monitor és két USB 2.0 csatlakozó

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!