Piroska
-2 °C
5 °C

Megjelent a robotlábon járó tolószék

2003.11.24. 18:31
Lépcsőmászásra is alkalmas lesz az a két lábon járó rokkantszék, amelynek a prototípusát pénteken mutattak be Tokióban. A WL-16 névre keresztelt robotülés akkor is egyenletesen halad előre, ha az utasa folyamatosan fészkelődik.
A tokiói Vaszeda Egyetemen kifejlesztett WL-16 voltaképpen egy teleszkópos lábakkal felszerelt alumíniumülés, amely akkumulátorról működik. A robotlábak legfeljebb hatvan kilogrammal terhelhetőek, tehát a túlsúlyos emberek egy ideig nem fognak lépegető tolószéket használni.

Kis lépés az embernek

A WL-16 összesen tizenkét hidraulikus munkahenger segítségével mozgatja a lábait, így előre, hátra és oldalirányba is képes haladni. A fejlesztőcsoport jelenleg azon munkálkodik, hogy a robot valódi lépcsőket is meg tudjon mászni, a WL-16 ugyanis egyelőre csak néhány milliméteres magasságba tudja felemelni a lábfejét.

A WL-16 átlagosan harminc centiméteres lépésekkel közlekedik, de százharminchat centiméter széles terpeszállásra is képes. A prototípus rádióirányítású, de a kutatócsoport a jövőben botkormánnyal akarja felszerelni. Egy működőképes változat kifejlesztéséhez azonban legalább két év szükséges, mondta Acsuo Takanisi, a Vaszeda Egyetem munkatársa.

Terepre mennek

"Már jó ideje rendelkezünk erős robotokkal, de azokat nem emberek cipelésére tervezték. Azt azonban nem tudom megmondani, hogy a WL-16 mennyire felhasználóbarát, és hogy biztonságos-e" - mondta Ron Arkin, a Sony robotikai szakértője a New Scientistnek.

A tudományos magazin szerint már számos olyan kisméretű robot készült, amely a nehezen járható terepen is képes haladni. Az egyik kukacszerű eszköz mágneses folyadék segítségével halad előre, egy kígyószerű robot pedig egy intelligens szoftver segítségével változtatja meg a mozgását, ha változnak a terepviszonyok. Egy labda alakú robot ugrással és pattogással próbál előrehaladni a hepehupás talajon, de ezek közül egyik sem alkalmas az emberszállításra.