Sára, Márió
2 °C
6 °C

Rovarszem a bankkártyán

2005.05.02. 13:28
A rovarok összetett szemét utánzó szupervékony kamerák lehetnek a kémek legújabb játékszerei, de a mérnököknek előbb javítaniuk kell a képminőségen.

A hagyományos lencsék karcsúsításakor a látószög csökkenésével is számolni kell, tehát a régi technikával nem lehet igazán lapos fényképezőket készíteni. A jelentős minőségromlás összetett optikával elkerülhető, és ennek a prototípusát már el is készítették a németországi Fraunhofer intézet, a svájci Neuchâtel egyetem és a SUSS MicroOptics mérnökei.

A két milliméter vastag rovarszemoptikában huszonegy fényvezető csatorna van, és ezek pontosan úgy működnek, mint a lyukkamerák. A csatornák végében három különálló polimer mikrolencse van, amelyek más-más irányba néznek, és a kép részletét a fotóérzékelőre vetítik, mondta el a New Scientistnek Andreas Bräuer, a Fraunhofer intézet munkatársa.

Figyel a kártya

A szakértő szerint ezzel a módszerrel elméletileg néhány századmilliméter vastag lencsék is létrehozhatóak, és ezeket akár egy csipkártyán is elhelyezhetnék. Az apró optika felbontása csupán 250x250 képpont, tehát csak egyszerűbb képfelismerési munkák elvégzésére alkalmas, a gyártása azonban olcsó, ezért könnyen elterjedhet.

Fényképezőgépekben és kamerás telefonokban valószínűleg hosszú ideig nem jelennek meg az összetett optikák, hiszen a több mint egy évvel ezelőtt bemutatott folyadéklencse sem jelent még meg a készülékekben.