Ágnes
-1 °C
2 °C

Négy videókártya egy gépben

2005.05.27. 15:22
Azoknak a játékosoknak, akiknek két VGA-kártya teljesítménye sem lenne elég a legbrutálisabb felbontásokhoz, a Gigabyte olyan alaplapot készül a piacra dobni, melyen négy PCI Express foglalat kap helyet. A cég már teszteli a Quad néven futó fejlesztést, mely az nVidia dupla videókártyás technológiájának duplázása.

Az év elején a Gigabyte bemutatta 3D1 nevű, két nVidia GT6600-maggal szerelt kártyáit. A 3D1-et úgy árazták, hogy olcsóbb legyen, mint a két különálló kártya összekapcsolásával működő SLI-megoldás. Megjelenése óta folyt a találgatás arról, készül-e majd olyan alaplap, amely képes két darab 3D1-et fogadni, vagyis összesen négy grafikus magot kezelni.

Csak Pentiumhoz

A Tom's Hardware Giude értesülései szerint a gyártó módot talált két nForce4 SLI lapkakészlet kombinálására, és már teszteli az új alaplapot, mely használható lesz két 3D1, vagy négy SLI-kompatibilis kártyával. Arról, hogy milyen teljesítmény várható a négy grafikus magtól, egyelőre nincs információ, mint ahogy arról sem, mikor lesz kapható az alaplap és mennyibe fog kerülni.

A hírek szerint a GA-8N-SLI Quad kizárólag Pentium 775 foglalattal kerül forgalomba, és négy DDR2 memóriafoglalat, négy SATA II port, tíz USB- és a három firewire-csatlakozó lesz rajta.

Lépéskényszerben

Az nVidia tavaly mutatta be párban használható kártyáit, melyek úgy osztják fel maguk között a feladatokat, hogy az egyik kártya a kép egyik felével, a másik a másikkal dolgozik. Azóta a nagy rivális kanadai ATI-tól többször szivárgott ki információ a cég saját kétkártyás fejlesztéseiről, de eddig nem álltak elő használható termékkel.

A Tom's Hardware forrásai szerint az ATI az idei Computex kiállításon mutatja be az SLI vetélytársának szánt, Crossfire nevű technológiát, mely többféle kártya kombinálását is lehetővé teszi. Ráadásul a cég nem áll meg mindössze négy darab grafikus mag támogatásánal: a Crossfire várhatóan 32 GPU-t tud majd kezelni, úgy, hogy négyzetekre osztja fel a képernyőt.