Szilárda
0 °C
6 °C

Az Ati visszaszerezné a vezetést

2005.04.26. 11:50
Az R520 a Radeon X850-es sorozatot váltja. Kétszer annyi végrehajtóegységet, gyorsabb processzort és memóriát kap. A kistestvérek valamikor ősszel kerülnek a boltokba.
Az Ati következő generációs grafikus processzora, az R520 már júniusban megjelenik, de egy kiszivárgott útiterv szerint az RV530 és az RV515 is piacra kerülhet, már az ősszel. A dokumentum a „Visszaszerezni a vezetést” szlogent kapta, eszerint az Ati elvesztette azt. Mindenesetre az útitervből kiderül, hogy az új kártyák PCI Express és AGP csatolóval is megvásárolhatók lesznek.

Csatolók egymás közt

#alt# A társaság eredetileg csak PCIe csatolóval hozta ki az aktuális, X-sorozathoz tartozó kártyákat. Az ATI talán abban bízott, hogy az új rendszer hamarabb elterjed, de csakhamar kiderült, hogy komoly igény mutatkozik az AGP-s csúcskártyákra is. Erre dolgozta ki az Ati a Rialto csipkészletet, mely lefordítja a PCIe interfésszel rendelkező GPU jeleit.

Az R520-at – mely a világ első 90 nanométeres gyártástechnológiával készített grafikus terméke lesz – az X850 és X800 XL rendszereket váltja le. Az RV530 az X700 Pro utóda lehet. A leggyengébb változat, az RV515 az X300 és X300SE kártyákat cseréli majd le, valamikor ősszel. A csúcskártyák valószínűleg a második negyedévben kerülnek a boltokba, a gyengébbekre a harmadik-negyedik negyedévig kell várni.

Válasz a kihívásra

Az R520 a kanadai társaság válasza az Nvidia SLi rendszerére. Az SLi-nek köszönhetően egy gépben két videokártya képes együttműködni, jelentősen növelve a teljesítményt. Az új grafikus magot úgy tervezték, hogy 32 műveletet tudjon egyszerre végrehajtani, bár nem biztos, hogy mindegyiket engedélyezik rögtön az induláskor. Mindenesetre sokat mondó, hogy a két jelenlegi csúcskártya, az Ati X850 csak feleannyi, 16 végrehajtóegységgel rendelkezik.

Az új kártyák természetesen támogatják majd a DirectX 9-et, valamint az Nvidia kártyákból már megismert, az élethűség fokozására kifejlesztett Shader Model 3.0-át. Az R520-at GDDR 3 memóriákkal szerelik, melyeknek effektív órajele 1,8 gigahertz lesz, a mag pedig 700 megahertzen üzemel majd (a 850 XT PE adatai: 1,18 Ghz/540Mhz).