Benedek
-5 °C
5 °C

Olcsó SMS-küldő otthonra

2003.05.02. 15:55
A vonalas SMS-küldő készülék korántsem mondható áramvonalasnak, ugyanakkor használható eszköz. A Matáv hálózatán tavaly szeptembertől lehet szöveges üzeneteket küldeni, amennyiben az előfizető rendelkezik egy arra alkalmas készülékkel. Alapvetően kétféle SMS-küldő létezik: telefonnal egybeépített és attól különálló. Ez utóbbi kategóriába tartozik tesztünk tárgya is, a Microcom phoneBuddy.
A phoneBuddy ormótlan jószág, akár egy régimódi szobamérleg. Ez korántsem nem meglepő, hiszen egy teljes QWERTY billentyűzetnek, számos egyéb funkciógombnak és egy kijelzőnek kellett rajta elférnie. A gombok megfelelő méretűek, azonban nem a legjobb minőségűek. Gyakran nem lehet érezni, hogy mikor vannak a gombok kellőképpen lenyomva, emiatt gyakran kell a törlőgomb után nyúlni.

Sajnos a régimódiság nem csak a kinézetre jellemző, hanem bizonyos esetekben a tartalomra is: ékezetes betűkkel tarkított üzenetet csak kínszenvedések árán lehet összehozni, mivel ezeket a karaktereket az "alt" gomb lenyomása után az irányítógombokkal lehet csak kiválasztani. A kis méretű LCD kijelző tökéletesen passzol a rövid üzenetekhez, a kivilágítás hiánya azonban számunkra teljesen érthetetlen, hiszen az manapság már a legócskább mobilokból sem hiányzik.

Küldeni bárhol lehet, fogadni nem

Ahhoz, hogy vezetékes hálózaton SMS-t lehessen küldeni, szinte semmit sem kell tennie a felhasználónak: be kell állítania az SMS központ számát, és már mehetnek is az üzenetek. A fogadáshoz azonban a központban minden SMS fogadására képes készüléket regisztrálni kell, ez alól a phoneBuddy sem képez kivételt. Tapasztalatink szerint ezt a veszélyes műveletet kizárólag akkor szabad megtenni, ha a vonalon garantáltan engedélyezve van a hívószámkijelzés.

Ellenkező esetben ugyanis az alábbiak történhetnek: a központ megpróbál SMS-ben visszajelezni, hogy nem tudja teljesíteni a regisztrációt, hívószámkijelzés nélkül azonban a készülék nem fogadja az SMS-t (ördögi kör). A központ azonban nem hagyja ennyiben a dolgot: meghatározhatatlan időközönként, a nap bármely szakában kétszer megcsöngeti a telefont, de senki sem szól bele. Ez különösen akkor kínos, ha fontos hívások miatt nem lehet kikapcsolni a telefont, ugyanakkor aludni vagy dolgozni szeretne a felhasználó. Körülbelül másfél-két nap elteltével érkezik egy megmentő hívás, és a rendszer gépi hangon felolvassa azt az üzenetet, amit addigra már sejteni lehet: nem sikerült a regisztráció.

Híváskijelzés

A készülék saját telefonkönyvvel rendelkezik, valamint a küldött és fogadott SMS-ek mellett a nem fogadott hívásokat is feljegyzi. A mobiltelefonokhoz hasonlóan kezeli a hosszú üzeneteket, amelyek 480 karakteresek lehetnek. Üzemeltetéséhez négy ceruzaelem szükséges.

Dobos Dániel, a készüléket forgalmazó Fincom International területi képviselője elmondta, hogy a készüléknek nagy hasznát vehetik a siketnémák, hiszen a vonalas hálózaton így olcsón küldhetnek szöveges üzeneteket. "Igaz, hogy ilyesmire a mobiltelefon is alkalmas, de miért fizetnének az általuk használhatatlan beszélgetési funkcióért?" - tette föl a kérdést Dobos.

Azt is megtudtuk, hogy a későbbiekben a készülék banki alkalmazását is tervezik, hiszen a számlaegyenleg lekérdezésére és egyéb banki műveletekre is alkalmas lehet az alfanumerikus interfész.

A vezetékes olcsóbb?

A Matáv vonalain az SMS hálózaton belülre 11 forintba, hálózaton kívülre vagy faxkészülékre küldve 24 forintba kerül. A mobilszolgáltatóknál - díjcsomagtól függően - havonta néhány ingyenes SMS jár az előfizetésért, ám az egyenkénti tarifák magasabbak. A Pannon GSM-nél 19 és 37,50 forint között változnak az árak, a Vodafone hálózatán 18-30 forintba, a Westel 900 hálózatán 18-35 forintba kerül egy üzenet. A vonalas hálózat tehát nagy mennyiségű SMS küldése esetén jóval olcsóbb lehet a mobiltelefonnál, különösen hálózaton belül küldött üzeneteknél.