Márk
13 °C
28 °C

Szörnyeteg lesz, de csak jövőre jön a négymagos AMD

2006.11.29. 10:30
Hat megabájt gyorsítótár lesz az Altair FX-ben, ami háromszorosa a jelenlegi maximumnak. Négy mag, 2,9 gigahertz, harmadik negyedév.

Még közel egy év van hátra a startig, és az AMD sem hiszi, hogy 2007 harmadik negyedéve előtt a piacra kerülhetne első négymagos terméke. Ez a bejelentés viszont - a fejlesztési ciklusokat figyelembe véve - inkább szeptember harmincadikát, mintsem július elsejét jelent. Mégis, nem telik el úgy hét, hogy ne tudnánk meg valamit az Altair FX kódnevű csipről.

Gyorsítótár nagyon

A processzorok 2,7 és 2,9 gigahertzen futnak, de nem is ez az érdekes, hanem a gyorsítótár mérete. Lesz egyszer 2 megabájt harmadszintű gyorsítótár, meg két megabájt dedikált másodszintű. Az Inquirer hangsúlyozza, hogy a dedikált azt jelenti, mindegyik magnak jut belőle, szóval összesen hat megabájt gyorsítótár lesz az Altair FX-ben. Elég nagy ugrás ez, jelenleg egy megabájt van az Athlon 64 X2 5000-ben, és két megabájt a csúcsprocesszorban, az FX-62-ben.

Az új csip fogyasztásáról még csak keveset lehet tudni. Az biztos, hogy 65 nanométeres gyártástechnológiával készül az Altair FX, ami jótékonyan hat a teljesítményfelvételre, ráadásul az AMD többi processzorához hasonlóan itt is bevetik a SOI-t, ami további optimalizálást tesz lehetővé. Ennek ellenére sokak szerint legalább 125 wattot fogyaszt majd a csip, ami elsőre soknak tűnik, viszont lényegesen kevesebb, mint amennyit az Intel négymagosa, a QX6700 elfűt.

Addig is, aki négymagos AMD-rendszert akar, az kénytelen lesz beérni az FX-70-esekkel: ezek valójában kétmagos processzorok, amikből kettő lehet majd beépíteni az 1207-tűs alaplapokba.