Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A szuperlaptop megváltja a világot?

2005.09.08. 13:08
Rövidesen bemutatják a döbbenetes erejű Atom Chip SG220-2 laptopot, ezt a vincseszter nélküli szuperszámítógépet. Legalábbis a gyártó szerint.

Döbbenetes erejű gépet tervez bemutatni a közeljövőben az Atom Chip Corporation. A merevlemez nélküli laptop erősebb, mint bármelyik asztali számítógép a világon, számolási teljesítménye még a komolyabb szervereket is megszorongathatja, technológiája innovatív.

Fantasztikus

#alt# A specifikáció lenyűgöző:az AtomChip Quantum II processzor 6,8 gigahertzen fut. Ugyanakkor a társaság felajánlja, hogy négy darab 1,7 gigahertzes Pentium M-mel is megrendelheti a gépet aki inkább az Intel csipjét részesíti előnyben. Az AtomChip megoldása azonban jobb választásnak tűnik, hiszen ebbe a processzorba 256 megabájt memóriát sikerült a mérnököknek belezsúfolniuk. Ráadásul a Quantum energiatakarékos is: 8 órán át képes működtetni a laptop akkumulátora, míg az Intel csak három órán keresztül.

A laptopból hiányzik a vincseszter, van viszont benne 3 terabájt Quantum-Optical memória: kettő a merevlemeznek, egy meg a memóriának. A társaság leírása szerint a kvantum-optikai véletlen elérésű memóriába lézerrel írják az adatot és ezzel is olvassák ki belőle, de a hagyományos optikai meghajtókkal szemben nincs benne mozgóalkatrész. A memória 512 gigabájtos egységekben érkezik. A géphez mellékelnek pendrive-ot is, az NviOpSRAM 24 gigabájtos kapacitású.

Díjak egymás után

Az oldalon található beszámolók szerint az Egyesült Államokban már szabadalmaztatták az említett világmegváltó technológiákat, melyek elnyerték egyebek között az „Arany Oszkár” díjat Bulgáriában, a „Kelet-Nyugat Euro Intellect” aranyérmet, valamint a moszkvai Archimédesz medált.

Az óriási áttörésről világszerte több újság is beszámolt, a baj csak az, hogy nyilván egy árva szó sem igaz az egészből. Bár nemzetközi fórumokon hosszasan vitáznak egymással a felhasználók, és a részleteket elemezve próbálják eldönteni, hogy mi igaz a történetből, elég egy pillantást vetnünk a készülő számítógépre, hogy belássuk, átverés az egész.

Ellenérvek

A ház egy ócska műanyag tákolmány, a világ legnagyszerűbb számítógépét nem ilyen burkolattal fednék. A leggyorsabb otthoni processzorok 3, 8 gigahertzen futnak, jelenleg szó sincs még csak a 4 gigahertzes verzióról se, valószerűtlen tehát, hogy a Quantum 6,8 gigahertzes gépet tudna gyártani. Nehezen értelmezhető az is, hogy az egy Quantum processzor behelyettesíthető négy darab Intel processzorral, mintha a processzorok frekvenciáját egyszerűen össze lehetne adni.

A csodálatos Quantum-Optical memória valójában úgy néz ki, mint egy CompactFlash kártya, az óriási kapacitású pen-drive meg – ahogy az a The Register is megírta – inkább egy 3,5-ös jack dugó, mint csúcstechnikás eszköz.

És egyáltalán: hallott már valaki a bolgár Arany Oszkárról?