József, Bánk
-7 °C
0 °C

Barkácsoljon szuperszámítógépet!

2003.10.16. 10:28
Hamarosan otthoni számítógépek is felkerülhetnek a világ ötszáz leggyorsabb számítógépe közé. A ClearSpeed jövőre megjelenő társprocesszorai másodpercenként 25 milliárd műveletet végeznek el, alacsony a fogyasztásuk, nem melegszenek fel és viszonylag olcsók.
A ClearSpeed Technologies CS301 névre keresztelt lebegőpontos processzora 25 gigaflopos, azaz másodpercenként 25 milliárd műveletet képes elvégezni. A vállalat szerint a chip segítségével a hagyományos asztali számítógépek és laptopok teljesítménye is növelhető, ráadásul ehhez nem kell átalakítani a gépek felépítését, mivel a chipek PCI és PCMCIA bővítőkártyákon is elhelyezhetők.

Jelentős erő

Egy átlagos asztali számítógép alaplapjára hat PCI bővítőkártyát lehet csatlakoztatni. Ha mindegyik kártyára négy chip kerülne, akkor a számítógép összteljesítménye több mint 600 gigaflop lenne, amivel könnyedén felkerülne a leggyorsabb szuperszámítógépek felsoroló listára.

Egy ilyen számítógépet körülbelül huszonötezer dollárból, azaz 5,5 millió forintból lehetne összehozni, ami nevetségesen olcsó; a top 500-as listán szereplő gépek általában több száz processzort tartalmaznak, és több millió dollárba kerülnek. A világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe, a Japánban megtalálható Earth Simulator 35 teraflopos és 350 millió dollárba került (egy teraflop ezer gigafloppal egyenlő).

Érdeklődnek iránta

"A szervergyártók olyan chipeket akarnak, amelyekkel petaflop teljesítményű számítógépeket lehet fölépíteni, olyan szuperszámítógépeket, amelyek huszonötször nagyobb teljesítményűek, mint az Earth Simulator" - mondta Mike Calise, a ClearSpeed elnöke a Wirednek.

Bár az asztali számítógépekben nincs szükség ekkora számítási kapacitásra, a tudományos intézetek, a kormányok és az ipari cégek egyre nagyobb teljesítményű számítógépeket igényelnek.

Az Apple Computer G4 és G5 modelljeiben már most is van olyan társprocesszor (AltiVec), amely lebegőpontos műveleteket tud elvégezni. Ez a chip négyszeresen párhuzamos, a ClearSpeed processzora azonban hatvannégyszeresen párhuzamos. A chip következő generációja már 128-szorosan, az azt követő pedig 256-szorosan lesz párhuzamos.

Kártyán osztják

A ClearSpeed szerint az új chipeket egy éven belül a piacra dobják, de a gyártók valószínűleg már idén kaphatnak prototípusokat. A chipet valószínűleg PCI kártyára szerelhető társprocesszorként fogják értékesíteni, amely elsősorban a matematikai számításokat fogja felgyorsítani.

A ClearSpeed szerint a chip körülbelül 2 watton üzemel. Az alacsony fogyasztásával nem terheli a laptopok akkumulátorát, és nem igényel különleges hűtést. Simon McIntosh-Smith, a ClearSpeed vezető tervezője szerint egy PCMCIA kártyára két chipet lehetne szerelni, így a laptop 50 gigaflopos lenne.

"Ez pontosan olyan, mintha egy kisebb linuxos hálózat lenne a laptopban" - mondta McIntosh-Smith, aki szerint a második generációs chipekkel a laptop már a top 500-as listára is majdnem felkerülne.

Használható bővítés

Will Strauss, a Forward Concepts of Tempe piacelemzője szerint a PCMCIA bővítőkártyás megoldás lenyűgöző, mert ez az első elfogadható megoldás a laptopok teljesítményének növelésére. Szerinte a chipek elterjedését akadályozza, hogy az összetett architektúrára nehézen lehet programokat írni. A ClearSpeed azonban azt nyilatkozta a Wirednek, hogy a fordítóprogramjaikkal nem lesz nehéz a szoftverek előállítása.