Adorján, Adrián
3 °C
8 °C

Fehér pixellel spórol a Samsung lapos képernyőiben

2003.05.26. 10:45
Az új technológia minden képpontot egy szűretlen fehér subpixellel lát el. A hagyományos RGB színszűrő a működési elve miatt legalább kétharmadát elnyeli a háttérvilágításból eredő fénynek.
A Samsung a kijelzőgyártók társaságának (Society for Information Display, SID) baltimore-i tanácskozásán bemutatta az új négy színcsatornás TFT technológiáját, számolt be az optics.org online szaklap. A cég szerint világújdonságnak számító megoldás lényege egy új, fehér képpont beiktatása, amely a hagyományos három alapszínt (piros, zöld és kék) egészíti ki.

A jelenlegi TFT kijelzők képpontonként három subpixellel rendelkeznek. A háttérvilágítás fehér színét minden subpixel a három alapszínre bontja szét. A színek megjelenítéséhez a subpixelek folyamatosan változtatják fényáteresztő képességüket.

Nagy a veszteség

A fehér képpont létrehozása mostanáig úgy történt, hogy mind a három subpixel teljesen kinyílt, és összeolvadt a három alapszín. A színszűrő technológiája miatt azonban a kijelző legalább kétharmadát elnyeli a háttérvilágításból eredő fénynek.

A Samsung most minden képpontot egy szűretlen fehér subpixellel lát el. Ezáltal jobb a háttérvilágítás kihasználása például fehér háttéren fekete szöveg megjelenítésekor. A Samsung szerint a négyszínű TFT átlagosan 50 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint hagyományos RGB kivitelű társai.

Pasztellszínekkel összejöhet

Független szakértők szerint azonban a Samsung kicsit túlbecsüli a megtakarítás lehetséges mértékét. Hiszen elég ha csak egy piros képpontot kell megjeleníteni a képernyőn, a kieső fehér képpont onnantól veszteséget jelent, és fel kell emelni a teljes háttérvilágítás intenzitását.

Ha a négyszínű TFT technológia valaha megveti a lábát a noteszgépek piacán, a takarékos üzemmódokban alighanem meg kell válni a élénk színű megjelenítéstől és a tarka háttérképtől. Elemzők szerit csak a szürke különböző árnyalatai és a pasztellszínek mellett jelentkezhet valódi megtakarítás.