Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Erőgép lesz az új Xbox

2004.02.02. 12:43
A Microsoft Xbox 2 játékkonzolban három 64 bites IBM processzor és az ATI legmodernebb grafikus vezérlője gondoskodik az élethű akciójátékok gyors megjelenítéséről. A játékgépet várhatóan 2005 ősszel mutatják be.
A kiszivárgott információk szerint a Microsoft új játékgépének sokkal nagyobb teljesítménye lesz, mint a legtöbb mai számítógépnek. A redmondi cég 64 bites IBM PowerPC processzorokat épít a konzolba (ilyen chipek dolgoznak jelenleg a teljesítményükről híres Apple G5 PowerMac számítógépekben is).

Az IBM Power 5 architektúrára épülő PowerPC chipek egyidejűleg két utasítást képesek feldogozni, ami három beépített processzor esetén már igen komoly számítási teljesítményt jelent, írta a Register.

DirectX 10

Az Xbox 2 grafikus processzora valószínűleg az ATI R500 lesz, amely támogatja a DirectX 10-et és a Microsoft Longhorn operációs rendszert. A Mercury News szerint a chip HDTV képminőségen is teljes képernyős élfinomításra (anti-alias) lesz képes. A gépben legalább 256 megabájt RAM lesz, de a hírek szerint nem lesz benne merevlemez, és a játékmentéseket memóriakártyán lehet majd tárolni.

Még nem lehet tudni, hogy az Xbox Next néven is emlegetett játékgép optikai meghajtója hagyományos DVD vagy modern Blue-Ray lesz-e. A Blue-Ray lemezeken több adat fér el, de a technológia még nem igazán áll készen a piaci bevezetésre.