Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Kész az Xbox 360 processzora

2005.10.27. 11:45
Az IBM időben elkészült az Xbox 360 névtelen processzorával, így semmi akadálya annak, hogy november végén a boltokba kerüljenek a gépek. Várhatóan háromszáz dollárba kerül majd darabja.

Az IBM segített a Microsoftnak és így lehetségessé vált a lehetetlen: időben elkészül a szoftveróriás egyik terméke, írta meg a Register. A bevételeinek harminc százalékát hardverértékesítésből fedező IBM kedden ismertette a Microsoft Xbox 360 processzorának főbb jellemzőit. A gép várhatóan november 22-én jelenik meg az amerikai boltokban, Európába december 2-án érkeznek az első konzolok, míg Magyarországot továbbra is nyomorúságos kis porfészekként kezeli a cég: hivatalosan nem fogalmazzák majd nálunk az új Xboxot.

Kilencven nanométeres tranzisztor kis helyen is elfér

#alt# A különleges csipben három processzormagot találunk majd, ami nem is rossz, tekintettel arra, hogy a most elterjedő otthoni csúcsprocesszorokban is csak kettőt találunk. Persze a legnagyobb vetélytársban, a PS3-at működtető Cellben kilenc magot zsúfoltak a mérnökök, de felesleges számháborúba kezdeni, annyira különbözik a két processzor felépítése. Az Xbox 360-ban található csip 3,2 gigahertzen fut, a magok 1 megabájtos másodszintű gyorsítótáron osztoznak. Összesen 165 millió tranzisztort zsúfoltak az IBM-es fiúk 168 négyzetmilliméternyi helyre, a gyártástechnológia a ma már általánosnak mondható kilencven nanométeres.

A bevételeink hatodát szoftverértékesítésből fedező IBM nagyon büszke, hogy kevesebb mint 24 hónappal a szerződés aláírása után már kész is a termék. A Microsoft meg annak örül, hogy a PowerPC magra épülő csippel, és a PS3-at fél évvel megelőző piacra lépéssel komoly esélyekkel indul az újgenerációs konzolok háborújában.

Presztízs

A processzorokat a bevételeinek közel felét globális szolgáltatásokból fedező IBM üzemeiben, valamint a Chartered Semiconductors gyártósorain készítik, hogy időben le tudják gyártani a kellő mennyiséget.

Várhatóan háromszáz dollárba, azaz valamivel több mint hatvanezer forintba kerül majd az Xbox 360, amivel a bevételeinek három százalékát egyéb bevételekből fedező IBM is jól jár: visszanyer valamennyit abból a presztízsből, amit elvesztett, miután kidobta az Apple.