Szilárda
0 °C
6 °C

Beszáll a Microsoft a százdolláros laptopba

2008.05.19. 18:13
A százdolláros laptop projekt vezetője, Nicholas Negroponte bejelentette, hogy az XO laptopokon a jövőben Windows is futtatható lesz – írja az ABC News. Negroponte szerint a Microsoft jelenthet megoldást a laptop terjesztési problémáira, holott a projekt indulásakor még ellenezte az együttműködést. A hír nem lepte meg az elemzőket: nemrég több kulcsember is kiszállt a projektből a Microsoft nyomulása miatt.

Negroponte, a MIT egyetem professzora azért indította a projektet, hogy a szegény országok gyerekeit olcsó, tanulásra alkalmas laptophoz juttassa. Az eredeti terv szerint száz dollárért árulták volna a zöld-fehér XO laptopokat, de jelenleg 188 dollárért lehet kapni a gépet. A fejlődő országok oktatási miniszterei eddig nem is kapkodtak a laptop után: alig 600 ezret rendeltek belőle, holott Negroponte eredetileg azt remélte, több milliót ad el mostanra.

Microsoft, a megmentő?

A Microsoft és Negroponte nonprofit alapítványa, a One Laptop Per Child (OLPC) múlt csütörtökön bejelentette együttműködését. Ennek értelmében az XO vásárlói a jövőben két verzió között választhatnak: az eddigi modellt, amely Linux-alapú Sugar környezetet futtat, vagy egy olyan gépet, amin Windows fut. Ez utóbbi 18-20 dollárral növeli az árat – ebből csupán 3 dollár a szoftver ára, a maradék a hardverbővítéseket fedezi, hogy a Windows egyáltalán futtatható legyen a gépen. Negroponte azt reméli, hogy hamarosan olyan géppel is előállnak, amiben választani lehet a két mód között, és csak 10 dollárral lesz drágább a jelenlegi modellnél.

A bejelentés senkit nem lepett meg igazán, mivel a Microsoftnál az utóbbi években külön csapat dolgozott azon, hogy az XO-ra fejlesszen egy Windows-verziót, és ennek híre a sajtóba is kiszivárgott. Ezen kívül néhány héttel ezelőtt kiszállt a projekt második embere, Walter Bender, mert nem értett egyet a Microsofttal való együttműködésben. Mások is csatlakoztak Benderhez: Ivan Krstic, aki korábban biztonsági fejlesztésekkel foglalkozott az OLPC-nél, a hírportálnak elmondta, hogy szerinte nagyon rossz irányba halad a projekt.

A százdolláros laptop fejlesztésének kezdetekor maga Negroponte is kizárta az együttműködést olyan óriásokkal, mint az Intel vagy a Microsoft mondván, a gépet tanulásra szánja, nem arra, hogy irodai alkalmazásokat használjanak rajtuk. "A százdolláros laptop nem laptopprojekt, hanem oktatási projekt" – hangoztatta előszeretettel. Úgy tűnik, Negroponte véleménye mostanra megváltozott, mert a bejelentést így kommentálta: "A Microsoft partnerségével könnyebben megvalósíthatjuk céljainkat és több gyereket elérhetünk." A projektgazda utalt arra is, hogy talán Windowszal kelendőbb lesz a laptop.