Ágnes
-1 °C
2 °C

Gates: fogékonyak vagyunk az EU követeléseire

c|net
2005.02.02. 09:24

A Microsoft igazgatóságának feje Bill Gates kedden közölte, hogy vállalata "rendkívül fogékony" az Európai Unió trösztellenes követeléseire. Az EU végrehajtó testülete szerint a szoftveróriás vonakodik végrehajtani a verseny helyreállítása érdekében elrendelt szankciókat. "Ha azt szeretnék, hogy valamit jobban csináljunk, nagyon fogok figyelni és gondoskodom róla, hogy fogékonyan reagáljunk" - mondta a világ leggazdagabb embere, miután belga parlamenti képviselőkkel találkozott.

Az Európai Bizottság képviselői hétfőn tárgyalásokat folytattak a Microsofttal arról a követelményről, hogy kínáljanak audiovizuális szoftverek nélküli Windowst és tegyék nyílttá a protokollokkal kapcsolatos információkat, hogy a konkurens szervergyártóknak is legyen esélyük versenyezni.

Gates Brüsszelben újságíróknak úgy fogalmazott, hogy "nagyszerű párbeszédet" folytattak cégük és az EU képviselői. A bizottság emlékeztette a Microsoftot, hogy napi ötmillió dolláros büntetést szabhatnak ki rá, amennyiben nem hajtja végre az elrendelt intézkedéseket.

Az EU követelései arra a tavaly márciusi bírósági döntésre alapozza, amely szerint a Microsoft visszaél az operációs rendszerek terén élvezett majdnem-monopol helyzetével.