Ágnes
-1 °C
2 °C

További kartellfelügyelet a Microsoftnak

Heise.de
2006.05.15. 13:19
Az amerikai igazságügyi tárca (DoJ) nem elégedett azzal, ahogy a Microsoft kezeli az USA-ban ellene indított, és évekkel ezelőtt peren kívüli egyezséggel végződött kartelljogi eljárás rá kirótt szabályait. Ezért szükséges a kartellfelügyelet meghosszabbítása.

Az eredeti megállapodás szerint 2007 őszén jár le a műszaki bizottság által ellenőrzött előírások, például a kommunikációs protokollok kiadásával kapcsolatban. A DoJ most két éves hosszabbítást kezdeményezett, de egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy nem feltételezik azt, hogy a peren kívüli egyezséget szándékosan szegte meg a Microsoft.

A több éven át zajlott amerikai versenyfelügyeleti eljárást lezáró egyezség alapján a szoftvergyártónak nagyobb szabadságot kell biztosítania versenytárs fejlesztőknek a programjaik telepítésére, illetve biztosítania kell, hogy ezek a konkurens programok együttműködjenek a Microsoft saját termékeivel.

Mint ismeteres, az Európai Bizottság hasonló ügyben azzal vádolta a Microsoftot, hogy az asztali operációs rendszerek piacán élvezett előnyét a médialejátszók és szerverrendszerek területén való térnyerésre használta. Az uniós eljárás rekordösszegű pénzbírsággal ért véget, és előírta a szoftvertermékek bizonyos műszaki részleteinek kiadását. Ez a műszaki dokumentáció az unió szerint mind a mai napig nem készült el, és emiatt immár napi kötbér kivetése fenyegeti a Microsoftot.