Nem veszi át a magyar ribizlit a Rauch?

2006.08.03. 10:30
0 hozzászólás

rauch

A gonosz multi nem veszi a bogyósgyümölcsöt, ráadásul a Szobi szörp gyártását is megszünteti. A körlevél kísértetiesen hasonlít a magyar net nagy múltú hoaxára, ami a Győri Kekszgyár védelmében a Danone-termékek bojkottjára szólítja a népet. 2001-ben elképesztő tömegeket mozgósított a Vaníliás Karika, a pilótakeksz és a Balaton Szelet elvesztésétől való rettegés. Most a Szobi szörp és a ribizli van soron.

A lánclevél

Kedves Mindnyájan!

Bizonyára emlékeztek még, hogy az Orbán kormány idején a Danone meg akarta szüntetni a Győri Keksz- és Ostyagyárat. Akkor a lakossági bojkott és az akkori kormány határozott fellépése visszakozásra kényszerítette a Danone-t.

Most egy másik céggel van hasonló gond. Nógrádi gyümölcstermelő barátainktól tudjuk, hogy a Rauch cég nem veszi át a magyar kistermelőktől a gyümölcsöt, és külföldi árut hoznak be. Így pl. a ribizlit (piros és fekete) a termelőknek le kell verniük a bokrokról.
Ez a kis mellékjövedelem segített nekik a magas tüzelőár megfizetésében. Most még magasabb energiaárak lesznek, és ez a jövedelem megszűnt. Ráadásul a szobi szörp gyártását is beszüntették.
Javasoljuk, hogy ne vegyetek Rauch termékeket, és szóljatok másoknak is. Hátha együtt segíthetünk.

Ribizli-tények

A ribizlis Rauchos lánclevél elődje, a kekszes Danonos volt, 2001-ben. Egyszer vissza is tért 2005-ben, és egyik esetben sem volt alapja. A pilótakeksz, a Vaníliás Karika azóta is létezik, ahogy a Rauch is vásárol a magyar gyümölcstermelőktől.

Kardos Gábor, a Rauch Hungária Kft. ügyvezető igazgatója az Indexnek elmondta, szinte az összes felhasznált gyümölcsöt, évi hetvenezer tonnát vásárolnak magyar termelőktől. A ribizlis lánclevél is hoax.

"A RAUCH Hungária Kft. 1994 óta évente kb. hatvan-hetvenezer tonna gyümölcsöt dolgoz fel, amelyet szinte kizárólag hazai termelőktől vásárolunk. Ez az idei szezonban sincsen másképp, eddig kb. 1300 tonna piros ribizlit, 600 tonna fekete ribizlit, és több mint 2300 tonna meggyet dolgoztunk fel. Ennek a mennyiségnek minden egyes kilója magyar termelőktől származik, és éppúgy vásároltunk a nógrádi termelőktől, mint az ország más részeiről.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az összes Magyarországon megtermett gyümölcsöt át tudjuk venni. Annyi gyümölcsöt tudunk megvásárolni, amennyire szükségünk van, és amennyit a kapacitásunktól függően fel tudunk dolgozni.

Éppen a gyümölcs feldolgozási kapacitásunk bővítése érdekében a tavalyi évben egy almalé-üzemet vásároltunk Nyírmadán, ahol a beruházás befejeztével az új üzem még az idei szezonban teljes kapacitással fog működni és 35 ezer tonna magyar almát fogunk tudni feldolgozni. Fentieket összefoglalva, szeretnénk újra kihangsúlyozni, hogy az e-mailben szereplő állítás nem valós, álhírről van szó.

A RAUCH Hungária Kft. idén is, mint az elmúlt években, elsődlegesen a Magyarországon termett gyümölcsökből fedezi a szükségleteit; ráadásul a magyar alapanyagokból jelentős mennyiséget exportálunk külföldre is" – írta a Rauch ügyvezetője az Indexnek.