Ismét bin Laden akasztását ígéri a lánclevél

2007.01.18. 10:30

Ugyan Szaddám Huszeint akasztották fel, mégis az Oszama bin Laden felakasztását ígérő lánclevél terjed a magyar weben. Ahogy azt már októberben is megírtuk, a levél hoax. Egy évekkel ezelőtti vírusfigyelmeztetés mutációja, ami feltehetően Szaddam Huszein felakasztása miatt indult újra útjára.

A lánclevél

"Az elkövetkezendő napokban email útján képeket küldhetnek, melyen Osama Bin-Laden vagy felakasztva látható, vagy elfogása látható. Ha ilyen E-mailt kap(sz), ezt a mellékletet nem szabad megnyitni, mert a merevlemezt azonnal, menthetetlenül tönkreteszi, leégeti. Kérem, küldje(d) tovább ezt az üzenetet mindenkinek, aki az E-mail listá(do)n van! Inkább kapjuk meg ezt a veszélyt jelző üzenetet 100xszor, mintsem tönkremenjenek a legfontosabb adataink a számítógéppel együtt.

Ha olyan üzenetet kap(sz) amelynek címe: "Invitation" ? függetlenül attól, hogy ki küldte, azonnal ki kell törölni, mindenhonnan, lomtárból is, és a számítógépet le kell állítani! Ez a vírus, mely világszerte kering, eddig minden más vírusnál kártékonyabb. Ennek veszélyét a CNN tett közzé."

Ilyen vírus már nincs

2004 júliusában valóban terjedt egy vírusos lánclevél, ami a Oszama bin Laden öngyilkosságáról készített képek látványával kecsegtette a felhasználókat. A levélben található linken azonban nem az iszlám terroristavezér halála, hanem a fertőző Backdoor.Hacarmy.D trójai leselkedett. A Panda Software biztonsági cég 2005-ös kutatása szerint a mai víruskészítők örömmel terjesztik a kártékony kódokat hírességekkel kapcsolatos pletykának álcázva. A tíz legcsalogatóbb celeb közül elsőként Britney Spearst jelölte meg a vizsgálat, és az ötödik helyet csípte el Oszama Bin Laden.

2005 júniusában a Sophos IT-biztonsági cég is figyelmeztette a felhasználókat a hasonló témájú üzenetre, ami Oszama Bin Laden elfogásáról készített, zip-fájlba csomagolt fotókat és videókat ígért, de helyette Psyme trójait adott. A Snopes szerint mindkét esetben könnyen el lehetett távolítani a betolakodót. Azóta pedig nem terjedt nagy tömegben a vírus, úgyhogy aggodalomra semmi ok, nincsen semmi látnivaló.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek