Átalakult az iWiW, jött vele egy új lánclevél is

2007.11.30. 12:40

November 15-én átalakult a legnagyobb taglétszámmal rendelkező magyar online közöségi hálózat, az iWiW. Ahogy azt a Webisztán igen részletesen megírta, és a tagok is megfigyelhették, a változás az iWiW-et, mint online üzleti felületet érinti. A lényeg: leválasztják a valós személyekről a különböző kulbokat, cégeket. Utóbbiaktól pénzt is szedni fognak, míg a civil szerveződések, például rajongói klubok csak egy bélyeget kapnak a rendszerben. Ahogy a hírhez kapcsolódó sajtóanyag fogalmaz: "A cégek a fejlesztők tervei szerint némileg elkülönült felületen jelenhetnek meg, s ezért egyszeri regisztrációs díjat, azon felül pedig ismerősönként 30 forintot kell majd fizetniük."

Az iWiW-hoaxoknak nagy a hagyománya: 2006 októberében egy olyan terjedt, ami szerint bárki szerezhet meghívót az iWiW online közösségi hálózatba, aki továbbküld egy pársoros kódot. 2006 május elején, amikor a T-online egymilliárd forintért megvette a hálózatot, az aktuális lánclevél azzal riogatott, hogy a cég szerint haszontalan felhasználókat kirúgják a rendszerből. 2006 februárban a körlevél arról vizionált - ami most a cégek számára valósággá vált -, hogy fizetős lesz az iWiW.

A mostani átalakulás is hozott egy lánclevelet: eszerint lassú a rendszer, ezért ki fognak rakni jó néhány felhasználót. Kivéve azokat, akik továbbítanak egy lánclevelet. Ugye, hogy ez nem tűnik túl logikusnak?

A lánclevél

"Kedves Felhasználók!
Ezúton szeretnénk a segítségeteket kérni, a rendszer további fejlesztése érdekében.Nyilván Ti is észrevettétek , hogy az utóbbi időben a szolgáltatás sebessége lényegesen lasabb lett es sok funkció elérhetetlen. Ennek oka hogy sok inaktív felhasználó van a rendszerben. Hogy kiszűrjük Őket, a Ti segítségetekre szükség van.

Kérjük küldjétek tovább ezt a levelet az összes ismerősötöknek. Az üzeneteket regiszrálni fogjuk. Ezzel teljes biztonsággal meg tudjuk állapítani, hogy tényleg aktív felasználók vagytok. Fáradozásotokat minden 66. után egy új meghívóval jutalmazzuk. Ezt az üzenetet kűldjétek tovább minden ismerősötöknek. ( minden 66. után új meghívó) Ha 3 héten belűl nem külditek tovább ezt azüzenetet egy ismerősötöknek sem akkor sajnos a kapcsolatot törölni kell a rendszerből, hogy újabb meghívókat adhassunk."

Mi van?

A lánclevél hoax, már a benne hemzsegő helyesírási hibák is elárulják. Az iWiW semmi hasonló hírt nem adott ki, azt azonban igen, hogy soha nem változtat a rendszer alkalmazásain vagy taglétszámán úgy, hogy láncleveleket köröztet a felhasználók között. Kizárólag a mindenki által látható, 'Gépház üzen' című felületen informálja a tagokat.

Ahogy az iWiW Gépház blog gyakran ismételt kérdéseire adott válaszai között olvasható: "Azokat a tagokat, akik szándékosan megtévesztenek másokat kilétükkel kapcsolatban, elárasztják a fórumokat üzenetekkel, kéretlen üzenetekkel bombáznak más felhasználókat az iWiW-adminisztrátorok kizárják a rendszerből. A kizárt felhasználó adatai elvesznek. Erről részletesen a Felhasználási Feltételekben olvashatsz." 

Bár feltételezzük, hogy ez a kitétel elsősorban az üzleti alapú kéretlen levelekre, vagyis a spamelőkre gondol, de a fenti lánclevelet sem érdemes továbbítani. Már csak azért sem, mert roppant idegesítő.