Mégsem kémkedik a digitális dekóderekkel az amerikai kormány

2009.02.26. 13:08 Módosítva: 2009.02.26. 13:12

Egy washingoni mérnök a Youtube-ra töltötte fel leleplező videóját a set-top boxokról. Bár beismerte, hogy csak viccelt, addigra már szinte egész Amerika beigazolódni látta azt a félelmet, hogy a digitális átálláshoz szükséges set-top boxok a kormánynak kémkednek.

A kilencven másodperces videóban a huszonnyolc éves Adam Chronister látszik, ahogy felnyitja a kormány által is támogatott set-top boxot, és belül egy apró videokamerát és mikrofont talál.

„Egy barátom próbálta elhitetni velem, hogy kamerát tesznek ezekbe a készülékekbe" - meséli a videó elején Chronister. „Tehát felnyitottam, és valóban volt benne kamera és mikrofon is"- mutatott rá egy apró lencsére a szerkezetben.

A videó gyorsan elterjedt az interneten, ami valószínűleg annak is köszönhető, hogy megjelenése után beszámolt róla az összeesküvés-elméletekkel igencsak barátkozó Alex Jones a rádióműsorában. Ezek után több mint kétszázezren nézték meg, és közel ezren kommentáltak rá.

Később egy interjúban Chronister beismerte, hogy az egész csak hoax volt. Nagyjából ötperces munka volt, hogy egy régi telefon kameráját hozzáragassza a műszerhez. A reakció őt magát is meglepte. „Amikor hallgattam az Alex Jones show-t, úgy éreztem magam, mint akit leforráztak" - mondta.

Chronister elmondása alapján egy barátja próbálta meggyőzni, hogy kamera van a konverter készülékben, így ő felnyitotta, és természetesen nem talált benne semmit. „Akkor azonban eszembe jutott, hogy mi történne, ha megviccelném" - fogalmazott.

Szakemberek és fórumozók a videó elemzése során arra jutottak, hogy az mindenképpen hoax. Néhányan még azzal is szemléltették, hogy a saját készülékükbe szereltek kamerát, ennek ellenére egy erős kisebbség továbbra is meg volt győződve róla, hogy az amerikai kormány megfigyeli őket.