Katasztrófa lesz, ha egyszerre kapcsoljuk le a villanyt?

2009.03.28. 13:20 Módosítva: 2009.03.28. 15:51

Szombat este fél kilenctől fél tízig tart a Föld Órája 2009 nevű környezetvédelmi akció, amelyben a szervezők a klímaváltozásra és a környezettudatos energiafogyasztás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. Arra kérik az embereket, kapcsolják ki elektromos berendezéseiket és világszerte több városban kikapcsolják a közvilágítást is. Egy interneten terjedő lánclevél szerint az akció katasztrofális hatással járhat, az erőművek nem bírják majd a nagy váltást és összeroppannak. Igaz ez?

A lánclevél

"Sziasztok!
Egy nagyon fontos dologra szeretném felhívni a figyelmeteket! Egy
olyan felhívás terjed az interneten ami akár katasztrófát idézhettek
elő! Nézzétek meg csak pl. az Iwiw vagy a Myvip főoldalát. Bővebben
itt olvashattok róla http://wwf.hu/foldoraja. Arról van szó, hogy ma
este egy időpontba mindenki kikapcsolja a villamos fogyasztókat mert
ezzel szeretnék felhívni a figyelmet a klímaváltozásra. Azonban a
villamos rendszer és az erőművek összeroppanhatnak a hirtelen
áramugrás hatására így akár teljesen megsemmisülhetnek. Ez olyasmi
mint mikor a katonák egyszerre menetelnek a hídon. Az erőműveket nem
lehet gyorsan szabályozni és a villamos hálózat sem bír ki ekkora
lökést. Ha nem hiszitek el akkor nagyon gyorsan keressenek egy-két
neves szalembert és kérjék ki a véleményét ez ügyben mielőtt későn
lesz. Ma március 28.-án fél kilencre tervezik az akciót.
üdv."

A tények

A Hoaxkábel villamosmérnök szakembere szerint a lánclevélben foglalt információk hamisak, nem lesz itt semmiféle teljes megsemmisülés, a villamosenergia-rendszerek és működtetőik alaposan fel vannak készülve a teljesítményszükséglet-ingadozásra. Ismerve a környezettudatosság népszerűségét, feltehetően az akcióban résztvevők száma sem lesz mérhetetlenül magas. Ráadásul nem is tudnák ugyanabban a pillanatban lekapcsolni az összes villamos berendezést, egy pár percre széthúzódó ingadozást pedig már képes kezelni az energiarendszer.

A magyarországi rendszerüzemeltető, az Országos Villamostávvezeték Zrt. munkatársától megtudtuk, készülnek az eseményre, rendszerirányítóik ma is készenlétben állnak, és korrigálják az este fél kilenctől esedékes áramingadozást.

A villamosenergia előállítása napjainkban egy óriási, egybekötött rendszerben van megoldva Európában Skandinávia és Nagy Britannia kivételével. (Az áramszocializmus idején pedig a kisebb szocialista országokkal és a Szovjetúnió nyugati részével voltunk együtt.) A rendszerben lévő sok millió, egyénenként döntő fogyasztó energiafelhasználása ugráló görbét ad, amelynek trendje előre becsülhető, magyarázta a villamosmérnök. „Például, nyáron hajnali négykor egységnyi energia kell, télen reggel nyolckor két egység. Előbbire olcsón és folyamatosan működni képes erőművek adják az energiát, például atomerőművek, utóbbira a drágább, de adott napon belül indítható erőművek valók, mint az olajerőművek. Aztán vannak a csúcserőművek is, amelyek ezeket a blokkokat konkrét igények szerint állítják, akár percek alatt is" - fogalmazott.

Ráadásul a finomszabályozás nem csak erőművi blokkok ki-be kapcsolásával folyik, a generátorok teljesítménye szabályozható. A blokk-kapcsolgatás csak akkor következik be, ha a fogyasztásváltozás az aktuálisan üzemelő rendszerek üzemi paramétereinek változtatásával már nem követhető.

Update: Dallos György, a WWF Magyarország energetikai szakértője az alábbi adatokkal egészíti ki a fent leírtakat:

"Szombat estére körülbelül 4500 MW áramfogyasztás várható, ebből mintegy 3500 MW-ot magyar erőművekből fognak fedezni, a többit pedig importból. Ha az akcióhoz 300.000 háztartás csatlakozik (ez 10%-os részvételt jelent), és mindegyikben lekapcsolnak 5 darab 60 W-os égőt, az akció akkor is csak körülbelül 100 MW-al csökkentené a rendszerterhelést. Ez annyira kevés, hogy a rendszerben levő rugalmassági mechanizmusokkal kiegyensúlyozható. Ha egyenletesen oszlik el az országban, akkor körülbelül 2%-ot jelent, beleértve a lekapcsolt díszkivilágításokat is. Abban az esetben, ha a rendszer belső rugalmassága mégsem lenne elegendő, valószínűleg valamelyik gázos erőművet terhelnék vissza (Tiszai, Dunamenti vagy Csepeli) A Föld órája időtartamára."