Már megint nem kell megismételni a matekérettségit

2015.05.05. 17:31

E cikk írásakor az Index legolvasottabb anyaga egy 2005-ös írásunk, pedig semmilyen formában nem melegítettük újra, nem tettük ki sem címlapra, sem Facebookra. Miért is tettük volna: a cikk arról szól, hogy a 2005-ös matekérettségit meg kell ismételni, az idei érettségihez semmi köze. Ennek ellenére 2015. május 5-én, kedd délután 5 órakor nem nagyon van virálisabb magyar nyelvű anyag az interneten. Feltámadt, hogy aztán újra feledésbe merüljön – valószínűleg egészen a 2016-os érettségiig.

A jelenség neve thread necromancy, és tavaly ilyenkor hosszasan foglalkoztunk azzal, miért és hogyan élednek újra rég lejárt sztorik. Általában pár tréfás kedvű troll (esetleg a régi sztorin nosztalgiázó Facebook-júzer) kell csak hozzá; ők begyújtják a kanócot a megosztásaikkal, aztán ha elég sok ember osztja tovább a sztorit, robbanásszerűen terjedni kezd az egész. Segít, ha a sztori címében és ajánlójában nincs semmilyen utalás konkrét helyszínre vagy időpontra. És persze az is segít, amit idén derítettünk ki egy április elsejei tréfa segítségével: önök közül egész sokan vannak, akik olvasás nélkül osztanak meg és kommentelnek cikkeket.

Ha tehát egy "Meg kell ismételni a matekérettségit" című Index-cikk jön szembe a Facebookon, nyugodtan hagyja figyelmen kívül. Ígérjük, hogy ha esetleg idén is meg kellene ismételni a matekérettségit, egészen más címmel fogjuk megírni. A 2005-ös cikkbe pedig beletettünk egy figyelmeztetést. Mármint egy újat, mert tavaly is beletettünk egyet, de a jelek szerint nem volt foganatja. Talán majd a mostani megoldás segít.