Miniszter lesz az informatikai kormánybiztosból?

2000.04.20. 11:00
Ismételten megerősítették kormányzati források, hogy immár teljesen bizonyosra vehető Vahl Tamás kinevezése az informatikai kormánybiztos posztjára. A kabinet központi irányításra törekszik, mivel integrálni kell a jelenlegi, egymásnak sokszor ellentmondó törekvéseket. A most felállítandó kormánybiztosi intézmény távlatilag - talán a következő kormányzati ciklusban - egy leendő minisztérium csíráit hordozza magában.
A május elsejétől kinevezendő informatikai kormánybiztos, önállóan, a kormány közvetlen felügyelete alatt tevékenykedne, de a MeH keretein belül. Ezáltal a tárcák és a miniszterelnöki hivatal (MEH) informatikai felelőseit is irányíthatja majd.

Matolcsy György gazdasági minisztert is emlegetik a "befolyásoló tényezők" között.
Mindez azért történik, mert a jelenlegi, egymásnak sokszor ellentmondó törekvéseket integrálni kell, a különböző számítástechnikai rendszereket egymással kompatibilissé, átjárhatóvá kell tenni. Ezt pedig csak központi döntésekkel lehet elérni, s így a most felállítandó kormánybiztosi intézmény távlatilag egy leendő minisztérium csíráit hordozza magában - tudtuk meg.

A miniszterelnöki hivatalhoz rendelt kormánybiztoson kívül előkészítés alatt áll egy tanácsadói testület létrehozása, amely Orbán Viktor kormányfőnek nyújtana segítséget stratégiai fontosságú informatikai kérdésekben.

Ennek a tanácsadói testületnek az összetételéről még nincs végleges döntés. A koordinációt, a személyek kiválasztását Stumpf István kancelláriaminiszter végzi, mások viszont Matolcsy György gazdasági minisztert is emlegetik a "befolyásoló tényezők" között.

Jelenleg körvonalazódik néhány olyan csoportosulás, amelyek tagjai közül kikerülhetnek a miniszterelnök tanácsadói.

Az egyik ilyen kristályosodási pont lehet a március 30-án megalakult Navigációs Fórum, amely a kormányzati tisztségviselőket, az államigazgatás vezetőit és néhány politikust foglal magába.

A miniszterelnök agytrösztjének a másik bázisa a számítástechnikai ágazat legnagyobb hazai cégeiből, azok vezetőiből állna. Őket esetleg tudósok, informatikai szakemberek is kiegészítenék, de ez még nem tisztázódott teljes mértékben.

A harmadik társaságról nemrégiben már írtunk az Index oldalain, ők a Fideszhez tartozó, többnyire önkormányzati szakemberek, az ő szerepük azonban egyelőre még nem látszik világosan.

Az Index információi szerint igen érdekes vita folyik már most is a leendő tanácsadók között. Ilyen például az úgynevezett svéd modell magyarországi alkalmazása. Vannak ugyanis, akik azt javasolják, hogy skandináv mintára nálunk is olcsón kellene a lakosságot számítógépekhez juttatni, s ezáltal növelni a hozzáférést az internethez.

Más vélemények szerint viszont ez magyar viszonyok között nem lenne megfelelő megoldás, hiszen a szétosztogatott gépek gyorsan elavulnának, s újabb és újabb akciókra lenne szükség a lépéstartáshoz, amely össznemzeti szinten óriási kiadásokat jelentene.

Éppen ezért az utóbbi álláspont támogatói inkább az iskolák, az oktatás fejlesztését, informatikai felzárkóztatását javasolják, amely hosszabb távon is sokkal jobban megtérülő befektetés lenne.  • Tippek
  • Babaváró hitel