Szilárda
-4 °C
3 °C

Miniszter lesz az informatikai kormánybiztosból?

2000.04.20. 11:00
Ismételten megerősítették kormányzati források, hogy immár teljesen bizonyosra vehető Vahl Tamás kinevezése az informatikai kormánybiztos posztjára. A kabinet központi irányításra törekszik, mivel integrálni kell a jelenlegi, egymásnak sokszor ellentmondó törekvéseket. A most felállítandó kormánybiztosi intézmény távlatilag - talán a következő kormányzati ciklusban - egy leendő minisztérium csíráit hordozza magában.
A május elsejétől kinevezendő informatikai kormánybiztos, önállóan, a kormány közvetlen felügyelete alatt tevékenykedne, de a MeH keretein belül. Ezáltal a tárcák és a miniszterelnöki hivatal (MEH) informatikai felelőseit is irányíthatja majd.

Matolcsy György gazdasági minisztert is emlegetik a "befolyásoló tényezők" között.
Mindez azért történik, mert a jelenlegi, egymásnak sokszor ellentmondó törekvéseket integrálni kell, a különböző számítástechnikai rendszereket egymással kompatibilissé, átjárhatóvá kell tenni. Ezt pedig csak központi döntésekkel lehet elérni, s így a most felállítandó kormánybiztosi intézmény távlatilag egy leendő minisztérium csíráit hordozza magában - tudtuk meg.

A miniszterelnöki hivatalhoz rendelt kormánybiztoson kívül előkészítés alatt áll egy tanácsadói testület létrehozása, amely Orbán Viktor kormányfőnek nyújtana segítséget stratégiai fontosságú informatikai kérdésekben.

Ennek a tanácsadói testületnek az összetételéről még nincs végleges döntés. A koordinációt, a személyek kiválasztását Stumpf István kancelláriaminiszter végzi, mások viszont Matolcsy György gazdasági minisztert is emlegetik a "befolyásoló tényezők" között.

Jelenleg körvonalazódik néhány olyan csoportosulás, amelyek tagjai közül kikerülhetnek a miniszterelnök tanácsadói.

Az egyik ilyen kristályosodási pont lehet a március 30-án megalakult Navigációs Fórum, amely a kormányzati tisztségviselőket, az államigazgatás vezetőit és néhány politikust foglal magába.

A miniszterelnök agytrösztjének a másik bázisa a számítástechnikai ágazat legnagyobb hazai cégeiből, azok vezetőiből állna. Őket esetleg tudósok, informatikai szakemberek is kiegészítenék, de ez még nem tisztázódott teljes mértékben.

A harmadik társaságról nemrégiben már írtunk az Index oldalain, ők a Fideszhez tartozó, többnyire önkormányzati szakemberek, az ő szerepük azonban egyelőre még nem látszik világosan.

Az Index információi szerint igen érdekes vita folyik már most is a leendő tanácsadók között. Ilyen például az úgynevezett svéd modell magyarországi alkalmazása. Vannak ugyanis, akik azt javasolják, hogy skandináv mintára nálunk is olcsón kellene a lakosságot számítógépekhez juttatni, s ezáltal növelni a hozzáférést az internethez.

Más vélemények szerint viszont ez magyar viszonyok között nem lenne megfelelő megoldás, hiszen a szétosztogatott gépek gyorsan elavulnának, s újabb és újabb akciókra lenne szükség a lépéstartáshoz, amely össznemzeti szinten óriási kiadásokat jelentene.

Éppen ezért az utóbbi álláspont támogatói inkább az iskolák, az oktatás fejlesztését, informatikai felzárkóztatását javasolják, amely hosszabb távon is sokkal jobban megtérülő befektetés lenne.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!