Ausztrália betiltaná a pornót

2007.08.16. 10:00
Az ausztrál kormány 189 millió dollárt szán az online pornó visszaszorítására, miután a tavalyi 116 milliós tervet nem koronázta siker. Észak-Ausztrália tartományában a teljes pornótilalmat fontolgatják.

John Howard, Ausztrália miniszterelnöke az ellenzék vezérével, Kevin Rudd-dal, és az egyház képviselőivel közösen jelentette be az ország új online gyermekvédelmi programját, ami egy hatalmas pornószűrő rendszer köré épül. A teljes projektre 189 millió dollárt költ az állam (2006-ban egyébként már volt egy hasonló programjuk 116 millióért, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket).

Kétszintes szűrés

A program gerincét a National Filtering Scheme szűrőrendszer kialakítása (erre 89 milliót szán a kormány) képzi, ami két szinten, az interetszolgáltatóknál (kötelező jelleggel), és a felhasználóknál (ingyenesenen letölthető szoftverekkel) szűrné ki a pornót - és mellékesen a terrorizmussal és online bűnözéssel kapcsolatos tartalmakat - a monitoron megjelenő oldalakról.

A programban emellett szerepel egy 22 milliós kampány a szülők felvilágosítására az internet veszélyeiről és a biztonság fontosságáról, valamint 12 millió arra, hogy ugyanezt az iskolákban is oktassák. Külön kommandót állítanak fel a kiskorú áldozataikra közösségi oldalakon vadászó szexuális ragadozók ellen.

Tiltsuk be!

Ausztrália északi tartományában most kerül a döntéshozók elé az a törvénytervezet, ami - a gyermekek védelmében - úgy ahogy van, betiltaná a pornót. A jelenlegi X kategóriás, vagyis 18 éven felülieknek szánt filmeknek nemcsak a terjesztéséért, de bizonyos mennyiség felett (a terv szerint öt film) már a birtoklásáért is börtön járna. Kiskapuként bevezetnék viszont az NVE (Non-Violent-Erotica, vagyis nem erőszakos erotika) besorolást, és az ebbe a kategóriába eső filmekre nem vonatkozva a tiltás.

Az Australian Christian Lobby nevű keresztény lobbiszervezet (ami egyébként a szűrőrendszer bejelentése köré szervezett eseményt szponzorálta, és azt 700 ausztrál templomban élő adásban közvetítette) lelkesen üdvözölte a kezdeményezést, de közleményükben arra is felhívták a figyelmet, hogy a tiltást egész Ausztráliára ki kellene terjeszteni, elvégre nemcsak az északon élő gyermekeknek van szüksége védelemre.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!



  • Eladnék
  • Betét