Bernát, Felícia
EUR 384,30 Ft
USD 362,94 Ft
8 °C
30 °C

Egymillió dolláros vérdíjat fizet a BSA a kalózokért

2007.07.04. 10:00
Akár egymillió dollár is ütheti a markát a BSA nyári kampányában annak, aki feljelent egy céget illegális szoftverhasználat miatt. Az akció csak az USA tíz államában fut, és a nyereményhez az is kell, hogy a céget legalább 15 milliós büntetésre ítélje a bíróság.

A Business Software Alliance (a szoftveripar legjelentősebb cégei által alapított szövetség, hazánkban sokan tévesen valamiféle "szoftverrendőrségnek" hiszik) új amerikai kampányában egymillió dollárra emelte a szoftverkalózkodás bejelentéséért járó jutalom felső határát.

Fújd meg a sípot!

A Blow the Wistle (Fújd meg a sípot) névre hallgató akció júliustól októberig tart tíz amerikai államban, és az eddig 200 ezer dollárban meghatározott maximális "vérdíjat" az ötszörösére emeli. A BSA 2005 óta fizet az illegális szoftvereket használó cégek feljelentőinek, attól függően, mennyi büntetést rótt ki a bíróság az adott cégre. Eddig 22 millió dollárt osztottak ki a program keretében.

Az új tarifák szerint legalább 15 millióra kell büntetni a kalózszoftverek használatán kapott céget, hogy a feljelentő megkaphassa az egymilliós "jackpotot". A legalacsonyabb jutalomsáv (legfeljebb ötezer dollár) 15 és 100 ezer közötti büntetésnél jár. Az amerikai jogszabályok kalózszoftverek használatáért jogsértésenként 150 ezer dollárban határozzák meg a pénzbüntetés felső határát. Felmérések szerint Amerikában az üzleti életben használt szoftverek 20 százaléka kalózmásolat, és ez éves szinten több mint hétmilliárd dolláros kárt okoz a szoftveriparnak.

Millió ok a feljelentésre

"Egy cégnek millió oka lehet arra, hogy olyan szoftvereket használjon, amiért nem fizetett. Mi most az alkalmazottaknak kínálunk millió okot, hogy felhívják a jogsértésre a hatóság figyelmét" – kommentálta a bejelentést Jenny Blank, a BSA igazgatója. A jutalom emelésével a BSA azt reméli, elérheti az olyan alkalmazottakat, akik eddig a kirúgástól, vagy a besúgónak bélyegzéstől való félelmük miatt nem jelentették fel a saját cégüket.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek