Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Egyre több cégvezető működik együtt a BSA-val

2001.04.24. 13:58
Az üzleti szoftvergyártók szerzői jogait képviselő Business Software Alliance (BSA) folytatja az illegális üzleti szoftverfelhasználók elleni kampányát. Keddi sajtótájékoztatójukon újabb cégek és számítógépkereskedések elleni eljárásokról számoltak be. Mint azt Sebők Erzsébet, a BSA Magyarország főtitkára elmondta, egyre több cégvezető ajánlja fel együttműködését, választja az önkéntes jogkövetést.
Az egyik ismertetett esetben 2000 novemberében a Bell Computer tiszaújvárosi üzlethelyiségében értékesített számítógép konfiguráció merevlemezére az üzlet egyik alkalmazottja illegálisan másolt operációs rendszert és egyéb jogvédett programokat. A jogsértő tevékenység miatt a tiszaújvárosi rendőrkapitányság büntetőeljárást indított. Az alkalmazott jogsértő tevékenységéről tudomást szerezve az üzlet vezetősége a további jogsértés kiküszöbölése érdekében a szükséges intézkedéseket megtette, az alkalmazott által okozott vagyoni hátrányt a BSA tagjainak megtérítette. A BSA az utóellenőrzések során az üzlet szoftverforgalmazó tevékenységét a jogszabályoknak megfelelőnek találta.

A Fővárosi Bíróság 2000 decemberében hozott elsőfokú ítéletet az Adobe, Autodesk, Corel és Microsoft felperesek által indított, szerzői jogok megsértésén alapuló kártérítési ügyben, ahol az alperes a Reflex Computer Kft., irodatechnikai eszközök javításával foglalkozó cég. A bíróság ítéletében kötelezte az alperest több mint hét és félmillió forint okozott kár, valamint ezen összeg után járó, az illegális szoftverhasználatot felderítő házkutatás napjától számított évi 20 százalékos kamat megfizetésére. Az ítélet végrehajtása jelenleg folyamatban van. Párhuzamosan továbbra is folyik a büntetőeljárás a cég ügyvezetője ellen.

A IX. kerületi rendőrkapitányság 2001. februárban a BSA feljelentése alapján eredményes házkutatást tartott a budapesti Delta Truck Kft. székhelyén. A nyomozásban közreműködő szakértő bevonásával 21 gép winchesterét foglalták le. A nyomozás még folyamatban van.

Márciusban a budapesti III. kerületi rendőrkapitányság tartott házkutatást az Alfila Kft. telephelyén, ahol illegálisan használt szoftvereket találtak, előzetes becslések szerint 1,3 millió forint értékben. A nyomozás folyamatban van, a megegyezés érdekében a cég képviselői és a BSA között peren kívüli tárgyalások kezdődtek.

Április elején a XIII. kerületi rendőrkapitányság tartott házkutatást az SPQR Hungária Kft. autókereskedő cég székhelyén és szerzői és szomszédos jogok megsértésé miatt kezdeményezett büntető eljárást. A cég vezetése a történteket sajnálatosnak tartja, és hosszú távú megállapodást kötött a BSA jogi képviselőjével, vállalva, hogy a jövőben az üzleti tevékenységük során kizárólag jogtiszta számítógépes programokat használnak, ennek ellenőrzését a BSA képviselői számára lehetővé teszik, illetve a szoftver- és hardverforgalomra vonatkozó adatokat a BSA kérésére megküldik.

BSA-plakát
A BSA próbavásárlása és feljelentése alapján április 17-én két óbudai számítástechnikai szaküzletben, a DataPro 2002 Kft.-nél és a Flashtrade Kft.-nél tartott házkutatást a III. kerületi rendőrség. A büntetőeljárás folyamatban van.

A BSA az említett példákon keresztül is szeretné hangsúlyozni, hogy úgy a munkáltatók, mind a munkavállalók érdeke a jogtiszta szoftverhasználat, hiszen a szerzői és szomszédos jogok megsértőivel szemben a bíróságok következetes szigorral járnak el - írja a szervezet közleménye. A bűncselekmény feltárása komoly jogi és pénzügyi kockázattal jár.

Az ORFK statisztikája szerint az elmúlt két évben három és félszeresére nőtt a szerzői és szomszédos jogok megsértőivel szemben indított rendőrségi eljárások száma. A mennyiség növekedése jelzi a rendőrségi felderítő munka hatékonyságának javulását, valamint a számítógépek és üzleti szoftverek iránti kereslet további növekedését is.