Klaudia
-3 °C
3 °C

Több millió amerikai CD-vásárló kaphat kártérítést

2003.06.18. 09:14
Lezárult az Egyesült Államokban egy 1996-ban elindított zenei trösztellenes per. Az ítélet értelmében a több mint három és félmillió érintett egyenként körülbelül 13 dollár kártérítést fog kapni, írta a CNN.
Az Egyesült Államok államügyészei 1996-ban indítottak nyomozást az ügyben, hogy a kiadók és a forgalmazók összejátszottak-e a hanghordozók árának magasan tartásában. A hosszú ideig tartó pereskedésnek a végeredménye is terjedelmes lett: D. Brock Hornby bíró egy több mint ötven oldalas dokumentumban részletezte az ítéletet.

"Az ítélet pénzt ad a több millió vásárló kezébe, valamint zenei CD-ket a könyvtáraknak és az iskoláknak országszerte, valamint biztosítani fogja, hogy a forgalmazók nem fognak újra próbálkozni" - írta Hornby.

A részletek még nem ismertek

Az ítélet egyelőre nem tisztázza azt az igen fontos részletre, hogy a fogyasztók pontosan mennyi pénzt fognak kapni, és hogy mikor küldik ki a számlákat. Eddig több mint három és félmillió vásárló panaszkodott, és jelenleg mindegyikük körülbelül 12,63 dollárt kaphat. Hornby arra kért fel jogászokat, hogy a hónap végéig készítsenek el egy jelentést a számlák kiküldésének a költségéről, illetve a számlák várható értékéről. A bíró az iskoláknak és könyvtáraknak szánt több millió CD kiküldését is elhalasztotta, amíg nem tisztázzák a művelet technikai részleteit.

A kereset azzal vádolta meg a nagy lemezkiadókat és a forgalmazókat, hogy meghatározták a zenék minimum árát, és ezzel lehetetlenné tették a nagy kereskedőláncok számára a hanghordozók diszkont áron való értékesítését.

Százmilliós értékű kártérítés

A beadványt az Egyesült Államok negyvenhárom államának és területének ügyésze írta alá. Az alperesek - a Sony Music Entertainment, az EMI Music Distribution, a Warner-Elektra-Atlantic Corp., az Universal Music Group, a Bertelsmann Music Group lemezkiadók, valamint a Tower Records, Musicland Stores és Transworld Entertainment forgalmazók - tagadtak minden vádat. A vállalatokat képviselő ügyvédek nem tettek tanúvallomást a bíróság előtt.

A kártérítés két részből áll: az alpereseknek egyrészt 75,7 millió dollár értékben összesen 5,6 millió zenei CD-t kell elküldeniük az ország iskoláinak és könyvtárainak, másrészt a 67,3 millió dolláros, készpénzben befizetendő büntetésből 44 millió dollárt kell szétosztaniuk a vásárlók között. A megmaradt összeg a szétosztás költségeit és a jogi bírságokat fedezi.