Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Filmkalózt füleltek le egy győri moziban

2005.04.15. 10:51
Büntetőeljárást indított a rendőrség az ellen a férfi ellen, aki még március végén digitális kamerával próbálta fölvenni az Átok című filmet a győri Cinema Cityben. A gonosztevő a hatályos törvények szerint akár nyolcéves börtönbüntetéssel is sújtható.

Filmkalózt fogott a győri Cinema City mozi egyik jegyszedője. Az Átok című film március 28-i előadásán egy férfi digitális kamerával próbálta rögzíteni a filmet, de a jegyszedő észrevette, és rögtön kihívta a rendőrséget. A rendőrök tetten érték és elvezették a filmkalózt, majd büntetőeljárást indítottak ellene. Az okozott anyagi kár mértékét most vizsgálja a hatóság.

Nyolc évet is kaphat

A szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése a Büntető Törvénykönyvbe ütközik, és a legsúlyosabb esetben akár nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel, enyhébb esetben pedig kétéves szabadságvesztéssel vagy komolyabb pénzbüntetéssel sújtható.

"Az ASVA instrukciói alapján a Cinema City vezetése üzemelési és biztonságtechnikai tréninget tartott a mozi dolgozói számára. A tréning hasznosnak bizonyult, hiszen az egyik jegyszedő rögtön le is fülelte az első filmkalózt, aki jogtalanul készített másolatot a szerzői védelmi jog alatt álló filmről" - nyilatkozta Kálmán András, az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány (ASVA) igazgatója.

A kalózfilmek jelentős része moziban kézikamerával felvett, rossz minőségű kópia. Kevesen tudják, hogy a filmek kézikamerával történő felvétele bűncselekmény, az ASVA szerint ezért is jelentős a győri eset, ahol az országban először juttattak rendőrkézre kézikamerás kalózt.