Ötszázmillió dolláros kalózszoftverfogás Kínában

2007.07.26. 14:47
Félmilliárd dollár piaci értékű illegális szoftvert foglalt le az FBI Sanghajban, a világ egyik legnagyobb szoftverhamisító műhelyének lefülelésekor. A nemzetközi piacra dolgozó kalózok akár hét évre is a rács mögé kerülhetnek.

Piaci értéken 500 millió dollár értékű kalózszoftvert foglalt le Sanghajban az FBI és a kínai rendőrség, írja az International Herald Tribune. A Summer Solstice (nyári napforduló) nevű hadművelet 2005-ben kezdődött, de a kínai szoftverhamisítók tevékenységét a Microsoft kalózellenes csoportja már 2001 óta nyomon követte. A 290 ezer lefoglalt lemezen főként a Windows és az Office különféle verziói, illetve a Symantec cég biztonsági szoftverei voltak leginkább angol változatban, de német, olasz, spanyol, kínai és koreai verziókat is találtak.

Kétmilliárdos kár

A az eredetikhez hasonló szitázott lemezekre másol hamisítványok igen jó minőségűek voltak, a szoftverkalózok dobozt és dokumentációt is adtak melléjük. Az FBI jelentése szerint a hamisítók saját gyárakat üzemeltettek Sanghaj és Shenzhen városaiban. Harminc gyártósor termelte a kalózszoftvert, amit aztán a nemzetközi piacon értékesítettek, gyakran az eredetikhez közelítő áron.

A Microsoft becslése szerint a szervezet a fennállása óta kétmilliárd dollárnyi bevételkiesést okozott a cégnek, és közel harminc országban bukkantak fel az általuk terjesztett illegális szoftverek. Redmondban már most a kalózkodás elleni harc történelmének legfontosabb mérföldköveként emlegetik az esetet.

Hét év warezért

Az akció során 25 embert tartóztattak le, akik a kínai törvények szerint legfeljebb hétéves börtönbüntetésre számíthatnak. A szervezet vezetőjét, Ma Kei Pei-t 2003 óta körözte az FBI.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét