Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Élő adásban állították le a hungarista honlapot

2004.09.06. 17:40
A Klub rádió egyik élő adásában szüntette meg a hozzáférést a tárhelyszolgáltató a plakátjairól elhíresült Magyar Jövő Csoport Szálasi arcképével díszített honlapjához.
Alig pár órával azután, hogy Demszky Gábor főpolgármester felkérte Gergényi Pétert, hogy tiltott önkényuralmi jelkép feltüntetése miatt indítson rendőrségi eljárást a Nagykörúton plakátoló Magyar Jövő Csoport ellen, a szervezet honlapját is letiltotta az azt addig tároló szolgáltató. A főpolgármester azután döntött az eljárás mellett, hogy pénteken történész szakértőkkel konzultált, akik szerint a hétfőre virradóra kiragasztott plakátokon nyilvánvalóan és egyértelműen nyilaskereszt volt látható.

Ideológiailag vegytiszta

A plakátokon szerepelt a magát hungaristának nevező szervezet weblapjának a címe is. A Szálasi arcképével díszített honlapon a "Kitartás! Éljen Szálasi!" köszöntések mellett többek között ilyenek voltak olvashatók: "[...]a Magyar Jövő Csoport kibontotta zászlaját [...], hogy fanatikus, ideológiailag vegytiszta és egyedül Nemzetvezetőnk filozófiai tanításait valló szervezetté válva folytathassa a Hungarista Mozgalom világalakító küzdelmét, melynek végcéljában a Pax Hungarica valóságában megteremtett Hungarista Munkaállam áll."

A lap az Srv.hu ingyenes tárhelyre volt feltöltve, a tárhelyszolgáltató figyelmét Réz Betyár Gábor, a Klub rádió Internethíradó című műsorának szerkesztője hívta fel erre a múlt héten, tudtuk meg a tárhelyszolgáltató munkatársától. Réz Betyár Gábor lapunknak elmondta: a honlaphoz való hozzáférést - a valószínűsíthetően jogsértő tartalomra hivatkozva - a műsor péntek esti adásában tiltotta le a szolgáltató, így az jelenleg az internetezők számára nem elérhető. Az anyagokat azonban nem törölték, hogy az esetleges rendőrségi eljárást ne hátráltassák, közölte a tárhelyszolgáltató munkatársa, aki interjúalanyként szerepelt a műsorban.

Egyeztetés

A Magyar Jövő Csoport vezetője egy 26 éves filozófushallgató, Bácsfi Diána. Verseit, tanulmányait korábban több rangos folyóirat is közölte, egyetemi tanárai tehetséges kutatóként ajánlották a Fiatal Írók Szövetsége FISZ könyvsorozat-szerkesztői figyelmébe.

A csoport október 15-ére, a nyilas hatalomátvétel évfordulójára hungarista eszméket éltető demonstrációt jelentett be a Terror Házához. Ugyanekkorra és ugyanide az SZDSZ ifjúsági tagozata, az Új Generáció szervezett megemlékezést a nyilasterror áldozatairól. A párhuzamos szervezés miatt a rendőrség hétfő délutánra bekérette egyeztetésre a Magyar Jövő Csoport és az Új Generáció képviselőjét.