Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Milliomos állt a letöltők mellé

2006.07.28. 16:45
Akaratán kívül vált hőssé egy amerikai milliomos, akit filmek illegális letöltésével vádolt meg a filmipar. Shawn Hogan elvből nem fizet a megfélemlítéssel operáló MPAA-nak, különösen hogy nem is szorul rá filmek illegális letöltésére.

Az amerikai filmforgalmazók egyesülete (Motion Picture Association of America, MPAA) köztudottan fellép a filmek illegális letöltése ellen. Ha lelepleznek egy vétkest, első lépésként ajánlatot tesznek neki: bűnét 2500 dollárral megválthatja.

Most viszont melléfogtak, az eddigiektől eltérő súlycsoportba tartozó felhasználót fenyegettek meg. Shawn Hogan milliomos vállalkozó, a Digital Point szoftvercég vezetője. A férfi arról számolt be a blogjában, hogy telefonhívást kapott egy ügyvédi irodától.

Az MPAA nevében 2500 dollár megfizetését követelték az általa állítólag illegálisan letöltött filmek miatt. Hogan spontán válasza az ajánlatra világszerte szimpátiát keltett: "Ha valóban azt gondolják, hogy bármivel rendelkeznek velem szemben, miért hagynak futni 2500 dollár fejében? Bírósági ítélettel sokkal több pénzhez juthatnának."

Csak nevet rajtuk

Shawn Hogan a Wirednek nyiltakozva elmondta, hogy "valakinek tényleg fel kell már lépnie ezek ellen a mókamesterek ellen." A félelemkeltő csinnadratta nevetségessé teszi őket a szemében, mondta a milliomos. Szavai szerint inkább költene elvből 100 ezer dollárt egy perre, mint nyomna 2500 dollárt a filmgyárak kezébe.

A történet furcsasága viszont az, hogy Hogan az MPAA szerint a "Meet the Feebles" című 1989-es animációs filmet töltötte le. A nevezett mű viszont megtalálható a DVD-gyűjteményében, így semmi oka nem volt rá, hogy illegálisan szerezze meg. Milliomosként pedig végképp nem szorul erre. A történet kimenetelére jövő nyárig kell várni, az ügy akkor kerül bíróság elé.