Eleonóra
-1 °C
2 °C

Bezárták a Razorback2 szervert

2006.02.23. 16:43
Az eDonkey fájlcserélő hálózat több mint egymillió felhasználója tartotta állandó találkahelyének a Brüsszel melletti kisvárosban működő szervert. Bár a Razorback2-n csak keresés futott, és fájlokat nem tárolt, az amerikai filmipar szerint kikapcsolásával nyomasztó fenyegetés szűnt meg.

Az eDonkey2000 nevű peer-to-peer (P2P) fájlcserélő hálózat állandó felhasználói már maguk is észrevehették, hogy eltűnt az internetről több nagy kiszolgáló szerver, köztük az 1,3 millió felhasználót egymás 170 millió fájljával összekötő Razorback2.

A belga rendőrség szerdán ütött rajta a Brüsszelhez közeli Zaventemben működő szerverfarmon, a berendezéseket lefoglalták. A Belgiumban történteken túl a svájci rendőrség letartóztatta a Razorback2 Svájcban élő üzemeltetőjét, illetve házkutatást tartott a lakásán.

Szívnak a kalózok

A rendőri fellépés hátterében az amerikai filmipart tömörítő Motion Picture Association (MPA) feljelentése áll. "Komoly győzelmet értünk el az illegális anyagok utánpótlásának elvágására indított harcunkban" - idézte az MSNBC Dan Glickman, az MPA ügyvezetőjének szavait.

AA Razorback2 kiiktatásával más hálózatok kalózanyag-ellátó kapacitása is csökken, jelentette ki Glickman.

Egymást keresik

Az eDonkey hálózat működéséhez nem tartozik hozzá, hogy bármilyen szerzői jogi védelem alatt álló, vagy esetleg anélküli fájlt központi szerveren tároljanak. Ehelyett a szerver csak a fájlok hálózaton való elérhetőségét jegyzi, tehát útbaigazítja az egymást kereső felhasználókat.

Az eDonkey hálózat a világ számos pontján álló, hasonló szerverekből épül fel. A jellegzetes ED2K linkek a szerverek helyett a fájlokat azonosítják. Vagyis egy-egy szerver kiesése nem jelenti a fájlcsere végét, még ha a lánc nagyobb tagjáról volt is szó. Tavalyi becslések szerint az eDonkey-hálózat 100-200 szerverre kapcsolódó 3 millió felhasználóból állt.

Van másik

Mivel a Razorback szerverek nem tároltak egyetlen letöltésre szánt fájlt sem, előre megjósolható, hogy a bezárt szervert alapértelmezett találkahelyként használó userek átvonulnak máshová.

Ennek ellenére John G. Malcolm, az MPA alelnöke és egyben kalózkodás elleni tevékenységet felügyelő igazgatója azt fejtegette, hogy a Razorback2 a felhasználók indexelésén túl "fenyegetést jelentett a társadalomra nézve."