Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Könnyebb hozzáférni a Windows-forráskódhoz

2004.01.19. 12:31
A világelső szoftvergyártó, a Microsoft az amerikai versenyhivatal nyomására késznek mutatkozik további könnyítésekre és egyszerűsítésekre a Windows operációs rendszer forráskódjához való hozzáférésben.
A hivatal azt szeretné elérni, hogy a versenytársak által gyártott szerverszoftverek jobban együtt tudjanak működni a Windowszal, így erősítve a piaci versenyt.

Eddig összesen tizenegy cég férhetett hozzá a Windows forráskódjához. Az igazságügyi minisztérium szerint azonban ezek a cégek olyan speciális szoftvereket fejlesztettek, amik nem támaszthattak valódi konkurenciát a Microsoft termékeinek.

A változtatások magukban foglalják az ötven oldalas licencszerződés lerövidítését, és a feltételek szélesebb körben való meghatározását, hogy a cégeknek ne kelljen minden apróság miatt újabb kiegészítő szerződéseket kötniük a Microsofttal.

Volt rá panasz

A Microsoft ellen számos panasz érkezett a 2002-es antitröszt-megállapodás megsértése miatt, legutóbb az igazságügyi minisztérium kifogásolta, hogy a Windows XP Media Playerében elhelyezett Shop for Music Online (vásároljon zenét az interneten) gombra kattintva minden esetben az Internet Explorer indul el. Ez ellentétes az antitröszt-megállapodás azon pontjával, hogy a szoftvercég felold minden kapcsolódást az Internet Explorer és az operációs rendszer között.

Az amerikai igazságügyi minisztérium a mostani megállapodással kapcsolatban sem zárt ki további utólagos követeléseket, mivel mint közölték, jelenleg még nem világos, hogy a szoftveróriás által kilátásba helyezett lépések kielégítőnek bizonyulnak-e. A Microsoft által bejelentett könnyítésekből a versenytársak, elsősorban a Sun Microsystems profitálhat.